Λουκέτο σε 1.770 βιοτεχνίες στη Θεσσαλονίκη το 2013


H πλειονότητα αυτών κρίθηκαν ασύμφορες
Από τις αρχές του τρέχοντος έτους μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου, 1.770 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη κατέβασαν ρολά, συνεχίζοντας την αρνητική πορεία του 2011, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα τα επιμελητήρια Βιοτεχνικό και Επαγγελματικό (ΒΕΘ και ΕΕΘ). «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και δη οι βιοτεχνίες που καθημερινά προσθέτουν και νέους κρίκους στην αλυσίδα των λουκέτων, εξελίσσονται στους μεγάλους χαμένους της οικονομικής ανομβρίας που ταλαιπωρεί τη χώρα», τονίζουν. ...


Κυριότερος λόγος για την παύση λειτουργίας των επιχειρήσεων το 2012, αποτυπώνει και την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, το γεγονός ότι η πλειονότητα αυτών κρίθηκαν ασύμφορες. Συγκεκριμένα 1.114 επιχειρήσεις χαρακτηρίστηκαν ασύμφορες όταν ένα χρόνο πριν, κατά το αντίστοιχο εξεταζόμενο διάστημα, 1.139 επιχειρήσεις κατατάχθηκαν στην εν λόγω κατηγορία. Κατά συνέπεια καταγράφεται μία οριακή μείωση της τάξης του 2,1% μεταξύ των δύο ετών αναφορικά με τις επιχειρήσεις που κρίθηκαν ασύμφορες. Τα σκήπτρα των διαγραφών και το 2012 κρατούν οι ατομικές επιχειρήσεις (1.415 σταμάτησαν να λειτουργούν) έναντι 1.496 ένα χρόνο πριν.

Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των επιχειρήσεων που κατεβάζουν ρολά αποτυπώνεται στα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) όπως αυτά προκύπτουν από το μητρώο του επιμελητηρίου.

Εξίσου ζοφερή είναι η κατάσταση και με τις εγγραφές καθώς το εξεταζόμενο διάστημα του 2012, 684 επιχειρήσεις έκαναν έναρξη, έναντι 751 το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Συγκεκριμένα καταγράφηκε μείωση κατά 8,9%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ψαλίδα μεταξύ των εγγραφών και των διαγραφών συνεχώς αυξάνεται με αποτέλεσμα την τρέχουσα χρονιά ο αριθμός των διαγραφών να είναι υπερδιπλάσιος των εγγραφών, συνεχίζοντας με τον τρόπο αυτό την κακή πορεία των προηγούμενων ετών.


tvxs.gr