ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Πάνω από 300 οι καταγεγραμμένοι άστεγοι στον δρόμο

«Εδώ και τέσσερα χρόνια μένω στον δρόμο. Είμαι άνεργος, δεν έχω χρήματα να νοικιάσω σπίτι. 
Τι άλλο μπορώ να κάνω; Βρήκα εδώ ένα σημείο για να προφυλαχτώ. Τρώω ό,τι βρω. Δεν θέλω να πω περισσότερα».
Ο Νίκος είναι ένας από τους 300 και πλέον καταγεγραμμένους άστεγους της Θεσσαλονίκης, που έστρωσε το στρώμα του στο ...



κτίριο του ΕΟΠΥΥ, πίσω από τα δικαστήρια, και διανυκτερεύει στις δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα. 
Οι αντιξοότητες της ζωής και η οικονομική κρίση έβαλαν πολλούς ανθρώπους στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής. Σπίτι τους έγινε το κρύο τσιμέντο των πεζοδρομίων, των εισόδων πολυκατοικιών, οι βρόμικες γωνιές, οι αυλές των νοσοκομείων, τα προαύλια των εκκλησιών, τα ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα σπίτια, το γρασίδι των πάρκων.
Στο ίδιο σημείο της δυτικής πλευράς της πόλης, πίσω από τα δικαστήρια, βρίσκουν καταφύγιο και άλλοι άστεγοι, που δεν προσεγγίζονται εύκολα, καθώς «οι περισσότεροι από εμάς είμαστε λίγο περίεργοι. Ο δρόμος μάς αλλάζει, τα βλέπουμε όλα στραβά», όπως αναφέρει ο Γιώργος, 49 ετών, άστεγος. «Εργαζόμουν στις οικοδομές και έχασα τη δουλειά μου πριν τρία χρόνια. Δεν μπορούσα να βρω ούτε μερεμέτι. Χώρισα με τη γυναίκα μου, που κρατάει και το παιδί μας. Οι πλατείες έγιναν το σπίτι μας, τα παγκάκια είναι τα κρεβάτια μας», λέει ο Γιώργος. Εκτός από τα παγκάκια, οι άστεγοι πολλές φορές κοιμούνται σε νοσοκομεία, σε εγκαταλελειμμένα σπίτια, στον σιδηροδρομικό σταθμό. Πρόχειρα παραπήγματα αστέγων έχουν δημιουργηθεί στην οδό Μελενίκου, ενώ στα «στέκια» τους περιλαμβάνονται η πλατεία Αρχαίας Αγοράς, η πλατεία Λευκού Πύργου και το πάρκο «Ντορέ», η αλάνα πίσω από το Μέγαρο Μουσικής, ο χώρος πίσω από την εκκλησία της Αχειροποίητου, το προαύλιο της Παναγίας Δεξιάς στην Καμάρα, η οδός Αφροδίτης στο Βαρδάρι.
Η τελευταία καταγραφή των άστεγων της πόλης έγινε από τη μη κυβερνητική οργάνωση PRAKSIS (Προγράμματα Ανάπτυξης, Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας), που έχει στους στόχους της την υπεράσπιση των ευπαθών ομάδων. Η οργάνωση περιθάλπει αστέγους στο κτίριό της στην οδό Αρκαδιουπόλεως 1 και Αγίου Δημητρίου, περιοχή Καφαντάρη. Η καταγραφή και η ταυτοποίηση των στοιχείων έγινε μέσα από τα συσσίτια των ενοριών και έδειξε ότι «έχουμε περί τα 300 άτομα στον δρόμο, αλλά από κει και πέρα υπάρχουν εκατοντάδες που μένουν σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο, όπου δεν έχουν θέρμανση και νερό. Για μας είναι άστεγοι», όπως αναφέρει η κοινωνική λειτουργός της PRAKSIS Στεφανία Πανταζή. Η οργάνωση, όπως και στις υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες, παρέχει όλες τις υπηρεσίες: ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δωρεάν, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, νομική συμβουλευτική διότι πολλοί άστεγοι έχουν χάσει τις ταυτότητές τους. Συγκεντρώνει ρούχα, κουβέρτες, και «αν κάποιος έχει πρόβλημα υγείας και κινδυνεύει η ζωή του, προσπαθούμε να βρούμε ξενώνες εκτός της Θεσσαλονίκης, που δεν έχει, για να μην πεθάνει».



Του Φώτη Κουτσαμπάρη
makthes.gr