Ερώτηση του Αντώνη Γρέγου για το καθεστώς συνταξιοδότησης των απολυμένων των κλωστηρίων Ναούσης


ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Εργασίας
ΘΕΜΑ: «ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΚΛΩΣΤΗΡΙΩΝ ΝΑΟΥΣΗΣ»
Με την τελευταία απόφαση της Κυβέρνησης – ΕΕ καταργούνται οι νόμοι 3460/2006 και 3660/2008 εισοδηματικής ενίσχυσης που αφορούσαν απολυμένους του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας  που είχαν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 7.5000 ημερομίσθια. Στους παραπάνω νόμους είχαν ενταχθεί περίπου 450 απολυμένοι της περιοχής της Ναούσης. ...




Το πρόγραμμα εισοδηματικής ενίσχυσης μέχρι την συνταξιοδότησή τους ήταν κατάκτηση των εργαζόμένων  στη Νάουσα , μετά από σκληρούς και ανυποχώρητους αγώνες με τη συμπαράσταση όλων των εργαζόμένων, των  αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων της περιοχής. Σίγουρα οι νόμοι αυτοί δεν έλυσαν το πρόβλημα της ανεργίας στο νομό και την ευρύτερη περιοχή  γιατί εκατονταδες απολυμένοι της κλωστοϋφαντουργίας, κυρίως γυναίκες, εργαζόμενες ελληνίδες μητέρες, έμειναν απροστατευτοι και συνεχίζουν να βιώνουν την βασανο της ανεργίας, όμως τουλάχιστον εξασφάλιζαν ένα πενιχρό εισόδημα σε 450 πληγήσες οικογένειες.
Σήμερα με βαση την εικόνα που προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι περισσότεροι εκ των απολυμένων που ενταχθηκαν στην εισοδηματική ενίσχυση δυνάμει των νόμων 3460/2006 και 3660/2008 έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί.  Από τους εναπομείναντες περίπου 50 θα συνταξιοδοτηθούν το 2013 και παραμένουν απροστατευτοι περίπου 15  άνεργοι  οι οποίοι είναι ηλικίας 56- 57 ετών και έχουν  πάνω από 9.000 ένσημα έκαστος.
Ηδη η τοπική κοινωνία έχει αντιδράσει δυναμικά και με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, του Σωματείου Εργαζομένων Κλωστουφαντουργίας «ΚΛΩΘΩ» και της Ομοσπονδίας Ε.Κ.Ι.Δ.Ε. την 15-11-2012 πραγματοποιήθηκε ογκώδης λαϊκή συγκέντρωση  έξω από τον ΟΑΕΔ Νάουσας στην οποία συμμετείχαν προς συμπαράσταση των ανέργων της κλωστοϋφαντουργίας, οικοδόμοι, φορτοεκφορτωτές, εποχικά εργαζόμενοι στα διαλογητήρια, σερβιτόροι, εμποροϋπάλληλοι  κτλ , η οποία εξελίχθηκε σε συλλαλητήριο κατά της καλπάζουσας ανεργίας στον νομό Και με βασικό αίτημα την ουσιαστική προστασία των ανέργων από την λαίλαπα των χαρατσιών και των απάνθρωπων Μνημονίων την εφαρμογή των οποίων έχουν επιβάλει οι τοκογλύφοι δανειστές της χώρας μας.
ΕΡΩΤΑΣΘΕ κ. ΥΠΟΥΡΓΕ
Με ποιόν τρόπο προτίθεστε  να αποκαταστήσετε την κατάφωρη αυτή κοινωνική  αδικία σε βάρος μακροχρόνια ανέργων Ελλήνων πολιτών που εργάστηκαν σκληρά στην περίφημη και κραταιά άλλοτε Κλωστοϋφαντουργία της Ναούσης και σήμερα λόγω ηλικίας από ατυχή συγκυρία, αλλά και αλλαγής του συνταξιοδοτικού χάρτη της χώρας ελέω του τρίτου Μνημονίου θα  βρίσκονται απροστάτευτοι επί μακρόν  υπό καθεστώς παρατεταμένης ανεργίας ;

Αθήνα, 12−12−2012

Ο ερωτών Βουλευτής

ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΡΕΓΟΣ
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ