Αντωνάκη...! Έτσι θα καταργούσες το χαράτσι της ΔΕΗ ;

Η κατάργηση της είσπραξης του κεφαλικού φόρου για τα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ ήταν μία από τις πολλές προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ. 
Προ ημερών και αφότου η κυβέρνηση τηρούσε σιγή ιχθύος πάνω στο ζήτημα το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών Αθηνών έκρινε την είσπραξη αυτού του φόρου, μέσω της ΔΕΗ, μη σύννομη, παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ έχει το έχει κρίνει ως σύμφωνο με το Σύνταγμα, αν και απαγόρευσε την διακοπή του ρεύματος για όσους δεν το καταβάλλουν. ...


Η εν λόγω απόφαση θα μπορούσε να είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για την κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει, έστω και καθυστερημένα, έστω και αναγκαστικά, την προεκλογική της δέσμευση. Όμως από ότι φαίνεται η τήρηση προεκλογικών δεσμεύσεων προκαλεί αλλεργία στην τριμερή συγκυβέρνηση του μνημονίου.
Έτσι ο υπουργός οικονομικών, κ. Στουρνάρας, απέστειλε επιστολή προς την διοίκηση της ΔΕΗ να συνεχίσει να εισπράττει παρανόμως το ειδικό αυτό τέλος, μέχρις ότου διευκρινιστεί η κατάσταση νομικά. Η κατάσταση θα διευκρινιστεί νομικά με την αίτηση αναίρεσης απόφασης που έστειλε το υπουργείο οικονομικών προς τον Άρειο Πάγο. Γεννώνται όμως τα εξής εύλογα και πηγαία ερωτήματα:
  1. Δεν συνιστά η εν λόγω αίτηση αναίρεσης απόφασης πολιτική παρέμβαση στα της δικαιοσύνης και συνεπώς διαρρηγνύονται οι διαχωρισμοί μεταξύ των εξουσιών, που ορίζονται σαφώς από το Σύνταγμα;
  2. Η επιστολή για μη συμμόρφωση στην απόφαση του δικαστηρίου δεν συνιστά αδίκημα;
Η επιστολή του υπουργείου  επικαλείται το δημόσιο συμφέρον, όπως ανέφεραν παράγοντες της ΔΕΗ. Πόσο αστείο είναι, αλήθεια, να επικαλείται το δημόσιο συμφέρον η κυβέρνηση του μνημονίου, όταν έχει υπογράψει τροπολογία που λέει ότι η αποπληρωμή του δημοσίου χρέους αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα έναντι όλων των υπόλοιπων υποχρεώσεων του κράτους. Τροπολογία που αποτελούσε δέσμευση του Μνημονίου ΙΙ που ψήφισαν με χέρια και με πόδια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.