Θεσσαλονίκη: Σταματάει από σήμερα η μεταφορά των μαθητών με λεωφορεία


Οι οδηγοί στα λεωφορεία των τουριστικών πρακτορείων, που μεταφέρουν μαθητές στα δημόσια σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης, τραβάνε σήμερα χειρόφρενο, καθώς πολλοί από αυτούς είναι απλήρωτοι. Η κινητοποίηση επρόκειτο να αρχίσει την περασμένη Δευτέρα, ωστόσο οι οδηγοί έδωσαν ολιγοήμερη παράταση, μήπως και λυθεί το πρόβλημα, έπειτα από υπουργικές παρεμβάσεις. Η παράταση αυτή έληξε χτες και σήμερα αρχίζουν οι κινητοποιήσεις. ...




«Τέσσερα τουριστικά πρακτορεία της Θεσσαλονίκης δεν έχουν πληρωθεί από το Λογιστήριο του Κράτους, για υπηρεσίες τις οποίες παρείχαν το 2011. Οι μεταφορείς, με τη σειρά τους, δεν πληρώνουν τους οδηγούς. Σε κάποια πρακτορεία, οι οδηγοί είναι απλήρωτοι ακόμα και για πέντε μήνες», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οδηγών Τουριστικών και Σχολικών Λεωφορείων Βορείου Ελλάδος «Λευκός Πύργος», Περικλής Χειμωνίδης. Ο ίδιος εργάζεται στο τουριστικό γραφείο του Μιχάλη Ζορπίδη, ένα εκ των τεσσάρων στο οποίο εκκρεμούν οφειλές, και παραμένει απλήρωτος, όπως και οι συνάδελφοί του στο συγκεκριμένο πρακτορείο, από το Νοέμβριο.
«Καλούμε τους οδηγούς όχι μόνο των τεσσάρων πρακτορείων, αλλά όλων όσων μεταφέρουν μαθητές σε δημόσια σχολεία της Θεσσαλονίκης, να σταματήσουν την εκτέλεση των δρομολογίων, ακόμα κι αν έχουν πληρωθεί», σημειώνει ο κ. Χειμωνίδης, ο οποίος επισημαίνει ότι το κάλεσμα σε όλους τους οδηγούς για συμμετοχή στην κινητοποίηση γίνεται κατόπιν σχετικής απόφασης της γενικής συνέλευσης του συνδικάτου. Υπογραμμίζει ότι μόνο για σήμερα, κατ' εξαίρεση, δε θα μετέχουν στην κινητοποίηση οι οδηγοί που μεταφέρουν μαθητές σε ειδικά σχολεία.
Ενας στους δύο
Καθημερινά, στα σχολεία του νομού, μεταφέρονται με μισθωμένα λεωφορεία περίπου 11.000 μαθητές. Ακόμα κι αν στην κινητοποίηση πάρουν μέρος μόνον οι οδηγοί του Ζορπίδη, τότε 5.500 παιδιά θα περιμένουν επί ματαίω το λεωφορείο στη στάση, αφού με τα πούλμαν του συγκεκριμένου πρακτορείου μεταφέρονται περίπου οι μισοί μαθητές! Το τι βέβαια θα συμβεί τελικά είναι κάτι που θα φανεί σήμερα.
Γιατί όμως φτάσαμε μέχρι εδώ; Διότι προέκυψε εμπλοκή στο τμήμα «Εντελλόμενα» του Λογιστηρίου του Κράτους. Ετσι, ενώ το 95% των πρακτορείων της Θεσσαλονίκης πληρώθηκαν, με το 5% προέκυψε πρόβλημα.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, διά του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Διά Βίου Μάθησης, Μίμη Φωτόπουλου, ενημέρωσε για το ζήτημα τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη. Επιπλέον, έκλεισε ραντεβού στους τουριστικούς πράκτορες με τον υπουργό, την περασμένη Παρασκευή, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Το ραντεβού έγινε, ο υπουργός ενημερώθηκε και υποσχέθηκε ότι θα θέσει το θέμα στον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να το λύσει. Κάτι τέτοιο όμως δε συνέβη μέχρι χτες.
Ο κ. Φωτόπουλος λέει καυστικά ότι οι συμβάσεις για τη μεταφορά των μαθητών έχουν γίνει με επιχειρηματίες και όχι με οδηγούς και ότι ανέμενε διευθέτηση του προβλήματος, χωρίς κινητοποιήσεις, μέχρι το τέλος του έτους. Αφήνει μάλιστα αιχμές για εκβιαστικές κινήσεις σε βάρος των μαθητών και των οικογενειών τους.


agelioforos.gr