Σελίδες

Βόρεια Ελλάδα: Τα όμορφα δάση, όμορφα καίγονται στα... τζάκια


Εκρηκτικές διαστάσεις πήρε τους τελευταίους μήνες το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας.
Με πλήρη εξοπλισμό, οργανωμένες ομάδες μετατρέπουν σε «κρανίου τόπο» καταπράσινες δασικές εκτάσεις σε όλη τη χώρα, προκειμένου να βγάλουν εύκολο κέρδος από το εμπόριο ξυλείας.
 

Τα κυκλώματα των λαθροϋλοτόμων εκμεταλλεύονται τη «στροφή» των νοικοκυριών στην ξυλεία για θέρμανση και παίζουν καθημερινά «κρυφτούλι» με υπαλλήλους των κατά... τόπους δασαρχείων σε ρεματιές, χαράδρες και δασωμένες πλαγιές...


Οπως υποστηρίζουν δασάρχες στον «Α», ακόμη και τριαξονικά φορτηγά με παράνομη ξυλεία εντοπίζονται σε διάφορα σημεία της Βόρειας Ελλάδας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις από τους επιτήδειους δεν ξεφεύγουν ούτε θεωρητικά καλά προστατευμένες περιοχές, όπως, για παράδειγμα, το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης.

Την ίδια στιγμή, ολοένα και αυξάνονται αυτοί που καταφεύγουν στην παράνομη υλοτομία, προκειμένου να μαζέψουν μερικές εκατοντάδες κιλά ξύλα, για να βγάλουν το χειμώνα. Από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν εντοπιστεί φέτος αρκετοί πολίτες σε διάφορες περιοχές, οι οποίοι παρανομούν συνειδητά, εξαιτίας της οικονομικής στενότητας, που δεν τους επιτρέπει να προμηθευτούν τον απαραίτητο αριθμό ξύλων για να ξεχειμωνιάσουν με τις οικογένειές τους. Σε κάθε περίπτωση, και αυτοί αντιμετωπίζονται με το «γράμμα του νόμου», αφού οι υποθέσεις τους παίρνουν το δρόμο της Δικαιοσύνης. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις «φωνή βοώντος εν τη ερήμω» μοιάζουν οι εκκλήσεις των δασαρχών προς τους κατοίκους κυρίως ημιαστικών και αγροτικών περιοχών να προστατεύσουν το δασικό πλούτο.

Και στο Χορτιάτη
Σημαντική αύξηση παρουσιάζει φέτος και σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός των μηνύσεων που υποβάλλουν τα δασαρχεία σε βάρος των λαθροϋλοτόμων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα στοιχεία που παρέθεσε στον «Α» το δασαρχείο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα οποία από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί είκοσι μηνύσεις σε βάρος παράνομων υλοτόμων, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός τους πέρσι δεν ξεπέρασε τις δέκα.

Οπως ανέφερε ο δημόσιος κατήγορος του δασαρχείου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Σιμόπουλος, ακόμη και το Σέιχ Σου έγινε στόχος των λαθροϋλοτόμων, παρά το γεγονός ότι αστυνομεύεται αρκετά, ενώ κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στο Χορτιάτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι παρανομούντες έκοψαν ξύλα για προσωπική τους χρήση, αφού η ποσότητα που κατείχαν κυμαινόταν από μισό μέχρι 1,5 τόνο, ωστόσο εντοπίστηκαν και λαθροϋλοτόμοι με φορτίο έξι τόνους ξύλα.

Σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν οι μηνύσεις σε σχέση με πέρσι στην περιοχή του Σταυρού, σύμφωνα με το δασάρχη, Γιώργο Φουρκιώτη, όπου δρουν κυρίως οργανωμένες ομάδες. «Αναγκαζόμαστε να κάνουμε τις νύχτες τους ντετέκτιβ, αλλά μας βλέπουν, ενημερώνονται οι άλλοι με τα κινητά και πολλοί εξαφανίζονται. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην περιοχή της Αρέθουσας», είπε ο κ. Φουρκιώτης.

Οργανωμένη απόπειρα
Σε ό,τι αφορά την περιοχή ευθύνης του δασαρχείου Λαγκαδά, πρόσφατα εντοπίστηκε μια οργανωμένη απόπειρα λαθροϋλοτομίας, έπειτα από καταγγελία της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης. Οπως είπε ο δασάρχης, Γρηγόρης Ευαγγελόπουλος, τα κρούσματα είναι συχνότερα στις ορεινές περιοχές (π.χ. Κρυονέρι), στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου, ακόμη και μέσα στην αναδασωτέα έκταση και στη Δορκάδα.


Αγγελιοφόρος