Σελίδες

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ - Κατάθεση στεφάνου από την Τ.Ο. Θάσου για τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης του νησιού

Κατάθεση στεφάνου πραγματοποιήθηκε από την Τ.Ο. Θάσου στο Ηρώο Πεσόντων της πρωτεύουσας του νησιού, την Πέμπτη 18.10.2012, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Δημοτική Κοινότητα Θάσου για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της νήσου από τους Οθωμανούς.Αναλυτικότερα, το εορταστικό πρόγραμμα περιελάμβανε δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο ηρώων πεσόντων, παρέλαση μαθητών, Πολιτιστικών Συλλόγων της νήσου και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λεωφόρο Αύγουστου Θεολογίτη, παρουσίαση τοπικών χορών από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Θάσου στον περιβάλλοντα χώρο του Καλογερικού, προβολή φιλμ με θέμα τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912 – 1913 στην αίθουσα του Καλογερικού κ.α. Να σημειωθεί, επίσης, πως στο...
 



λιμάνι του Λιμένα είχε καταπλεύσει και η πυραυλάκατος του Πολεμικού μας Ναυτικού «Μπλέσσας» και ότι για πρώτη φορά -για τα δεδομένα της νήσου- στην παρέλαση συμμετείχαν και τα Τρία Σώματα των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
Την κατάθεση στεφάνου για λογαριασμό του Λαϊκού Συνδέσμου, και συγκεκριμένα της Τ.Ο Θάσου, έκανε ο Γραμματέας της Τ.Ο. Θάσου Συναγωνιστής Γεώργιος Χαλκιώτης. Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσε και ο Γραμματέας της Ν.Ε Καβάλας Συναγωνιστής Δημήτριος Βογιατζής.
Επίσης, το κλιμάκιο των συναγωνιστών από την Τ.Ο Θάσου, αφού παρακολούθησε την προγραμματισμένη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, πραγματοποίησε πορεία, εν είδη παρελάσεως, μέσα στην πρωτεύουσα της νήσου, έως ότου κατέφτασε στο Ηρώο των Πεσόντων, με σκοπό την κατάθεση στεφάνου. 
Τέλος, μεταξύ άλλων, έκπληξη μάς προκάλεσε το γεγονός των “υπερβολικών” μέτρων ασφαλείας που έλαβε η ΕΛ.ΑΣ (ΟΠΚΕ, ισχυρή αστυνομική δύναμη, συνοδεία - επίβλεψη του κλιμακίου μας), την στιγμή που δεν συνέτρεχε επ‘ ουδενί τέτοιος λόγος...
Νήσος Θάσος - Σύντομο ιστορικό της απελευθέρωσης

Οι Νεότουρκοι, μετά την προκήρυξη του τουρκικού συντάγματος, και όταν αντιβασιλιάς της Αιγύπτου ήταν ο Αμπάς Χιλμί πασάς, αφαίρεσαν όλα τα προνόμια που είχαν δοθεί στο νησί από τον Μωχάμετ Άλι. Η Θάσος παρέμεινε κάτω από την εξουσία του Αμπάς Χιλμί μέχρι τους Βαλκανικούς Πολέμους και στη συνέχεια ελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό και στόλο ("Ελληνικό ναυτικό άγημα και διλοχία πεζικού, που επέβαιναν στα ατμόπλοια ""Πέλοψ"" και ""Κανάρης"", απελευθερώνουν τα νησιά Θάσος, Άγιος Ευστράτιος και Ίμβρος, ενώ την επομένη απελευθερώνουν τη Σαμοθράκη." Οκτώβριος 1912).

 
Από τότε αποτελούσε μέρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως προέκυψε από τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου. Όσο οι Τούρκοι κατείχαν ξανά την Ελλάδα (1902-1912), οι δάσκαλοι, οι ιερείς και οι συγγραφείς καλλιέργησαν την εθνική συνείδηση του λαού. Έτσι, ο Σεπτέμβριος του 1912 βρήκε τον ελληνικό λαό πατριωτικά, ψυχολογικά και πνευματικά έτοιμο να πολεμήσει μαζί με τους Σέρβους και τους Βούλγαρους για να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό από τα νησιά και τα εδάφη γύρω από το όρος Όλυμπος.
Τον Ιούνιο του 1912, οι Βούλγαροι επιτέθηκαν στους Σέρβους στη Γευγελή και στους Έλληνες στις απελευθερωμένες περιοχές, γεγονός που αποτέλεσε την έναρξη του 2ου Βαλκανικού Πολέμου. Την ίδια εποχή άρχισε να δραστηριοποιείται ο Ελληνικός Στόλος στο Αιγαίο, κάτι που οδήγησε το ναύαρχο Κουντουριώτη να υπογράψει τον Οκτώβριο του 1912 την προκήρυξη. Στις 18 του ίδιου μήνα η «λόγχη» και η «καταιγίδα» του στόλου μαζί με το μεταγωγικό πλοίο «Πύλος» κατέλαβαν τη Θάσο. Μετά την απελευθέρωση της Θάσου, ο Κωνσταντίνος Μελάς, ο αδερφός του διάσημου μακεδονομάχου Παύλου Μελά, διορίζεται ως προσωρινός κυβερνήτης. Σε ένα γράμμα του προς την Πηνελόπη Δέλτα, αναφέρει τη Θάσο ως το ομορφότερο ελληνικό νησί, έναν αληθινό παράδεισο με γνήσιους Έλληνες, ακλόνητους πατριώτες και ευαίσθητο λαό.
Αμέσως μετά την απελευθέρωση της Θάσου, εστάλη στην περιοχή ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Σωτηριάδης, ο πρώτος έφορος των αρχαίων και χριστιανικών μνημείων του νησιού.
Όσον αφορά την περίοδο μεταξύ 1920-1940, τα πιο σημαντικά γεγονότα του νησιού ήταν η άφιξη των προσφύγων της Μικράς Ασίας και της Θράκης μετά την καταστροφή του 1922, και η απαλλοτρίωση της ακίνητης περιουσίας των μοναστηριών του Αγίου Όρους, η οποία μοιράστηκε με τους κατοίκους του νησιού, έπειτα από πρωτοβουλία του ιδιωτικού μέλους Αυγούστου Θεολογίτη.