Σελίδες

Το 54% των Θεσσαλονικέων δανείζεται ή τρώει από τα έτοιμα για να τα βγάλει πέρα


Στα όρια των οικονομικών αντοχών τους φαίνεται ότι βρίσκονται πλέον οι Θεσσαλονικείς, καθώς για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πάνω από τα μισά νοικοκυριά του νομού (54%) δηλώνουν ότι είτε δανείζονται, είτε «τρώνε απ΄ τα έτοιμα» για να τα βγάλουν πέρα.
Αυτό προκύπτει από τις μετρήσεις της όγδοης κατά σειρά έρευνας οικονομικής συγκυρίας «Βαρόμετρο ΕΒΕΘ», που καταρτίζει το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), σε συνεργασία με την εταιρεία Palmos Analysis. 

Πρόκειται ουσιαστικά για πέντε έρευνες σε μία, αφού το Βαρόμετρο...



καταγράφει –δις ετησίως- τις απόψεις καταναλωτών, βιομηχανιών, εμπορικών επιχειρήσεων, εταιρειών υπηρεσιών και κατασκευαστικών.

H έρευνα, που διεξήχθη στο δεύτερο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου, σε δείγμα 800 επιχειρήσεων και 700 καταναλωτών, είχε ακόμη ένα, μάλλον απροσδόκητο εύρημα: συγκεκριμένα, στο υψηλότερο επίπεδο από την καθιέρωση των μετρήσεων του Βαρομέτρου ΕΒΕΘ τον Μάρτιο του 2009 διαμορφώθηκαν οι προσδοκίες της βιομηχανίας για την ανταγωνιστική θέση του κλάδου στην εξωτερική αγορά. Παράλληλα, μειωμένη σε σχέση με τον φετινό Μάρτιο εμφανίζεται και η απαισιοδοξία των βιομηχανικών επιχειρήσεων για την πορεία απασχόλησης και τιμών. Αντίθετα, σταθερή παραμένει η απαισιοδοξία των εμπορικών επιχειρήσεων, καίτοι καταγράφεται μικρή βελτίωση στην εξέλιξη των πωλήσεών τους το τελευταίο εξάμηνο.


Γενικότερα, οι επιχειρηματίες φαίνεται ότι τηρούν στάση αναμονής, ενόψει της ανακοίνωσης του νέου πακέτου μέτρων στο πλαίσιο του μνημονίου, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του «Βαρόμετρου».



Δεν πήγαν στη ΔΕΘ, δεν ψώνισαν στις εκπτώσεις


Στο μεταξύ, οι Θεσσαλονικείς δεν αξιοποίησαν φέτος, στην πλειοψηφία τους, την περίοδο των καλοκαιρινών εκπτώσεων, προκειμένου να αγοράσουν προϊόντα ή υπηρεσίες, επικαλούμενοι πρωτίστως την έλλειψη χρημάτων (74%) και δευτερευόντως την ανασφάλεια για το μέλλον (11%). Παράλληλα, οι καταναλωτές εξακολουθούν να δείχνουν πλήρη απροθυμία για την πραγματοποίηση σημαντικών αγορών (πχ, κατοικίας ή αυτοκινήτου).


Την ίδια στιγμή, μόνο ένας στους επτά Θεσσαλονικείς άνω των 18 ετών επισκέφθηκε την 77η ΔΕΘ, ενώ από αυτούς που το έπραξαν, οκτώ στους 10 δήλωσαν ότι έφυγαν με χειρότερες εντυπώσεις σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.


Εξάλλου, ερωτηθέντες γιατί θεωρούν ότι δεν πέφτουν οι τιμές στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, οι καταναλωτές «έδειξαν» ως βασικούς υπαίτιους τους μεσάζοντες (29%) και την έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού (27%).


Κληθείς να σχολιάσει το εύρημα αυτό του Βαρομέτρου, ο κ.Μπακατσέλος σημείωσε ότι το φαινόμενο είναι θέμα ανεπάρκειας ελέγχων στην αγορά και ολιγοπωλίων. Πρόσθεσε ότι και οι ίδιοι οι καταναλωτές «δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε», αφού αυτοί πρέπει να δώσουν το μήνυμα στις εταιρείες, επιβραβεύοντας ή τιμωρώντας τις πρακτικές τους.



Οι εξαγωγές πηγή αισιοδοξίας για τις βιομηχανίες


Στην έρευνα βιομηχανίας, η εικόνα είναι βελτιωμένη σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο, τόσο για την παραγωγή όσο και για τις παραγγελίες, αν και υπάρχει επιφυλακτικότητα για την εξέλιξή τους στο μέλλον. Παράλληλα, για πρώτη φορά επικρατεί οριακή αισιοδοξία για την εξέλιξη των εξαγωγών προσεχώς.


Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη των εκπροσώπων της βιομηχανίας του νομού, οι οποίοι δηλώνουν ότι έχει βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του Βαρόμετρου.


«Τη μόνη λογική εξήγηση γι’ αυτή τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αποτελεί η μείωση του μισθολογικού κόστους. Φανταστείτε πόσο περισσότερο θα βελτιωνόταν η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών μας και συνεπώς οι εξαγωγές μας, αν καταφέρναμε να μειώσουμε το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας που οφείλεται κυρίως στη γραφειοκρατία», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ.



Το πρόβλημα της οικονομίας δεν λύνεται με μειώσεις μισθών


Κατά τον ίδιο, τυχόν περαιτέρω πτώση των μισθών θα έφερνε ξεκάθαρα μείωση κατανάλωσης και άρα περαιτέρω ύφεση, ενώ δημιουργεί προβλήματα κι εντάσεις στην κοινωνία. Όπως είπε, «δεν είναι μέσα από τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, που θα πάει μπροστά η χώρα». Κατά τον ίδιο, κάποια απ΄ τα επώδυνα μέτρα, που επιβάλει η τρόικα, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν προωθούνταν τάχιστα οι ιδιωτικοποιήσεις, αν υπήρχε σύλληψη των φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, πάταξη του παραεμπορίου και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και την επιστροφή στην Ελλάδα των καταθέσεων που έχουν «φύγει» νόμιμα στο εξωτερικό.



Έξι στις επτά εμπορικές επιχειρήσεις πέτυχαν μείωση ενοικίου


Η έρευνα των εμπορικών επιχειρήσεων καταγράφει μικρή βελτίωση, σε σχέση με τον Μάρτιο, στην εξέλιξη των πωλήσεων το τελευταίο εξάμηνο, αλλά μεγάλη επιφυλακτικότητα και σταθερή απαισιοδοξία για το επόμενο διάστημα. Στο νοικοκύρεμα των οικονομικών τους δείχνει να συνέβαλε και το γεγονός ότι μόνο μια στις επτά εμπορικές επιχειρήσεις, που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενους χώρους, δεν έχουν ακόμα μειώσει το κόστος του ενοικίου ή δεν διαπραγματεύονται τη μείωσή του.


Στη συντριπτική πλειοψηφία τους (ποσοστό 91%), οι ερωτηθέντες έμποροι κρίνουν ως αναποτελεσματικά τα μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου/λαθρεμπορίου.


Στην έρευνα υπηρεσιών καταγράφεται οριακή ανάκαμψη σε σχέση με τη ζήτηση και την κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου. Ωστόσο, αποτυπώνεται και εδώ η στάση αναμονής των επιχειρήσεων για το επόμενο χρονικό διάστημα.


Στην έρευνα των κατασκευών, τέλος, διαπιστώνεται ελαφρά μειωμένη απαισιοδοξία, αν και ο κλάδος εξακολουθεί να βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσμενές σημείο, ενώ σταθερά αρνητικές είναι οι προοπτικές για τιμές και απασχόληση.


Agelioforos.gr