Σελίδες

Θεσσαλονίκη: Οκτώ λουκέτα κάθε μέρα σε βιοτεχνίες


«Βροχή» πέφτουν καθημερινά τα λουκέτα στις βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης, ενώ το κύμα φυγής προς τις γειτονικές χώρες όχι μόνο δεν έχει ανακοπεί, αλλά διογκώνεται όσο αυξάνονται οι επιβαρύνσεις στο μη μισθολογικό κόστος.

Την ίδια ώρα «στο κόκκινο» βρίσκονται εκατοντάδες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης. Αυτό σημαίνει ότι είτε υπολειτουργούν είτε είναι ένα βήμα πριν από το κλείσιμο, ενώ δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν θέσει τις εταιρίες τους σε αδράνεια, αφού το οριστικό λουκέτο… κοστίζει.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει...

 


ο επιχειρηματικός κόσμος χτυπά για μια ακόμη φορά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, καθώς μόνο μέσα στις πρώτες 17 ημέρες του Οκτωβρίου, 85 επιχειρήσεις – μέλη του έπαυσαν τη λειτουργία τους. Κατά συνέπεια, από τις αρχές του μήνα και μέχρι τις 17 Οκτωβρίου, πέντε επιχειρήσεις – μέλη του ΒΕΘ κατέβαζαν ρολά κάθε μέρα.

Η πραγματική κατάσταση, πάντως, είναι ακόμη πιο δραματική, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ, Παναγιώτη Παπαδόπουλο, αφού με βάση τα στοιχεία εννεαμήνου και τις εκτιμήσεις σε επίπεδο έτους υπολογίζεται πως κάθε μέρα κλείνουν τουλάχιστον οκτώ επιχειρήσεις – μέλη του Επιμελητηρίου. Επίσης, πολύ περισσότεροι είναι οι επιχειρηματίες οι οποίοι θέλουν να κλείσουν, αλλά αδυνατούν να το κάνουν αφού δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία. Ετσι, επιλέγουν να θέσουν τις εταιρίες τους σε αδράνεια, ενώ η πλειοψηφία -αν όχι το σύνολο- των μεταποιητικών επιχειρήσεων του νομού λειτουργούν σήμερα σε ποσοστό χαμηλότερο του 50% της δυναμικότητάς τους, προχωρώντας παράλληλα σε απολύσεις προσωπικού ή στην εκ περιτροπής εργασία. Αν αυτές οι επιχειρήσεις μπορούσαν να βάλουν λουκέτο, τότε, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ο αριθμός των διαγραφών θα ήταν αυξημένος κατά τουλάχιστον 50%.

Φεύγουν

Οπως ο ίδιος επισημαίνει, πολλές επιχειρήσεις σήμερα δε βάζουν λουκέτο και επιλέγουν να υπολειτουργούν ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες. Ωστόσο, «δε θα αντέξουν να χρηματοδοτούν για πολλούς μήνες ακόμη τη ζημιογόνο λειτουργία τους και είτε θα κλείσουν οριστικά είτε θα μεταφέρουν την παραγωγή τους σε άλλες χώρες, φτηνότερου κόστους, στοχεύοντας ωστόσο στους Ελληνες καταναλωτές». Εκτιμάται ότι, από την ημέρα που η χώρα μπήκε στη δίνη του μνημονίου μέχρι σήμερα, το 15%-20% των μελών του ΒΕΘ, δηλαδή τουλάχιστον 3.000 επιχειρήσεις (κυρίως εντάσεως εργασίας που απασχολούσαν τουλάχιστον 15 εργαζόμενους η καθεμία), έχουν μεταφέρει την παραγωγική τους λειτουργία στα Βαλκάνια, όπου, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, οι μη μισθολογικές επιβαρύνσεις για την επιχείρηση περιορίζονται κατά μέσο όρο στο 15%, έναντι 50% που είναι το αντίστοιχο κόστος στην Ελλάδα. Αυτές οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους στην ελληνική αγορά -και μάλιστα και στη λιανική- σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές. Επιπλέον, όσοι παράγουν τα προϊόντα τους στη Βουλγαρία μπορούν να τα διαθέσουν στη λιανική ακόμη φτηνότερα, αφού δε χρεώνουν το ΦΠΑ του 23%.

Οικονομική ασφυξία

«Ο ιδιωτικός τομέας και ιδιαίτερα οι μικρές επιχειρήσεις έχουν «γονατίσει». Η πάλαι ποτέ «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας -οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις- κινδυνεύει να σπάσει ολοσχερώς. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε πειραματόζωο για την καταγραφή των αντοχών μίας κοινωνίας», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα κινδυνεύει από οικονομική ασφυξία» και οι συζητήσεις με την τρόικα «καλά κρατούν». Οπως ο ίδιος τονίζει, παρά το γεγονός ότι ακόμη και εκπρόσωποι της τρόικας έχουν παραδεχτεί ότι η ατέρμονη λιτότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς και ότι έχουν γίνει λάθος επιλογές σε βάρος των Ελλήνων πολιτών, εξακολουθούν να δυσχεραίνουν με τη στάση τους την επίτευξη συμφωνίας, διαιωνίζοντας το πρόβλημα για την ελληνική οικονομία και βάλλοντας εναντίον «της κοινωνικής συνοχής, που συχνά ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί».

«Στο κόκκινο»

Στη Θεσσαλονίκη, από τις αρχές του έτους μέχρι τις 17 Οκτωβρίου, διαγράφηκαν από τα μητρώα του ΒΕΘ 1.492 επιχειρήσεις, ενώ 553 ήταν οι εγγραφές. Στην αντίστοιχη περσινή περίοδο 1.545 ήταν οι διαγραφές και 620 οι εγγραφές. «Στο κόκκινο» βρίσκεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ, σχεδόν το σύνολο των κλάδων, με εξαίρεση τα τρόφιμα, που αντέχουν. Ο κατασκευαστικός κλάδος έχει καταρρεύσει, καθώς έχουν παγώσει τα δημόσια και τα ιδιωτικά έργα, συμπαρασύροντας στον Καιάδα εκατοντάδες επιχειρήσεις που ζουν από την οικοδομική δραστηριότητα, το έτοιμο ένδυμα και το έπιπλο κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ενώ τις χειρότερες μέρες διανύει η αγορά αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, για το σύνολο του έτους οι διαγραφές στο ΒΕΘ αναμένεται να ξεπεράσουν τις 2.000, με αποτέλεσμα να χαθούν –μόνο από τις επιχειρήσεις – μέλη του εν λόγω Επιμελητηρίου- περί τις 30.000 θέσεις εργασίας. Την κατάσταση αναμένεται να επιδεινώσει η εφαρμογή των σχεδιαζόμενων μέτρων, που θα στερήσουν από την αγορά επιπλέον 6,5-7 δισ. ευρώ λόγω των νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Ο κ. Παπαδόπουλος θεωρεί αναγκαία τη λήψη άμεσων μέτρων, προκειμένου «να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά και να μην οδηγηθούμε σε μη αναστρέψιμα επίπεδα». Ο κίνδυνος που ελλοχεύει –εξαιτίας της μείωσης της αγοραστικής δύναμης και της αύξησης των φορολογικών βαρών για όλους- είναι «οι οφειλές των επιχειρήσεων να ξεπεράσουν τα ίδια κεφάλαιά τους».


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ, τα μέτρα περιορισμού του εργατικού κόστους μέσω μείωσης των αποζημιώσεων και κατάργησης των τριετιών δε λύνουν το πρόβλημα, αφού η αιτία του κακού βρίσκεται στο μη μισθολογικό κόστος, ένα «μέτωπο» στο οποίο -όπως λένει οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων- δεν έχει γίνει απολύτως καμία πρόοδος. Ακόμη και η εξαγγελθείσα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, λόγω της κατάργησης των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, ανατράπηκε. Και χτες η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοίνωσε πως οι εισφορές του εργοδότη και του εργαζομένου υπέρ των δυο Οργανισμών θα καταβληθούν στο σύνολό τους, διότι η τροπολογία περί κατάργησης των εργοδοτικών εισφορών αποσύρθηκε.


Πηγή: Agelioforos.gr