Σελίδες

Γαλάτιστα Χαλκιδικής: Εκδήλωση μνήμης επισκόπου Ιγνάτιου

Την Κυριακή Οκτωβρίου, ο Πυρήνας Δράσης Γαλάτιστας της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ συμμετείχε στα Ιγνάτια προς τιμήν του ηρωικού επισκόπου Γαλατίστης Ιγνάτιου, ο οποίος πρωτοστάτησε κατά την επανάσταση του 1821 στην Χαλκιδική.
Παρόντες στην εκδήλωση μνήμης ήταν ο πυρηνάρχης Γαλάτιστας, Συναγωνιστής Κανταράς Γεώριος, ενώ χαιρετισμό προς τους συγκεντρωμένους Χρυσαυγίτες απήυθυνε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής, Συναγωνιστής Κοσμάς Ήλκος, τονίζοντας  την σημασία της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Κατατέθηκε στεφάνι στην μνήμη του ηρωικού επισκόπου καθώς και των σφαγιαθέντων κατοίκων κατά την μάχη της Γαλάτιστας, η οποία έγινε μετά την μάχη των Βασλικιών.
Ο ηρωικός επίσκοπος Αρδαμερίου-Γαλατίστης Ιγνάτιος γεννήθηκε το 1769 στα Αμπελάκια Θεσσαλίας. Σπούδασε διδάσκαλος στην Πατρίδα του. Είχε μάλιστα δάσκαλο των λόγιο Γρηγόριο Κωνσταντά....
 
 
Αναδείχθηκε επίσκοπος Αρδαμερίου-Γαλατίστης το 1804, όπου και περέμεινε μέχρι τη μάχη και το ολοκαύτωμα της Γαλάτιστας από τις στρατιές του Μπαϊράμ Πασά και του Αχζμέτ Μπέη, στις 28 Ιουνίου 1821.
Τον Αύγουστο του 1818 μυήθηκε στην Φιλική Εταιρία από τον Γιάννη Φαρμάκη. Έγινε μάλιστα και ο ίδιος μυητής.
Ο Ιγνάτιος οργανώνει το εκπαιδευτικό σύστημα στη Γαλάτιστα και στην επαρχία του. Μετά από συνεννόηση με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, συμμετέχει στην οργάνωση της Επανάστασης στην Χαλκιδική. Τον Απρίλιο του 1821 απευθύνει προκήρυξη  από τη Θεσσαλονίκη προς όλους τους Χριστιανούς για την συμμετοχή στον αγώνα για την ελευθερία. Κηρύττει την Επανάσταση στη Γαλάτιστα. Ξεσηκώνει τους αγωνιστές της επαρχίας του, οι οποίοι συγκρούονται με τη στρατιά των 30.000 πεζών και 5.000 ιππέων του Μπαϊράμ Πασά.
Ακολουθεί η καθοριστική μάχη στους πρόποδες της Αγίας Αναστασίας, όπου θυσιάζονται ο Καπετάν Χάψας με τα παλικάρια του, και το ολοκαύτωμα της Μονής. Στη συνέχεια ακολουθεί η μάχη στη Γαλάτιστα, όπου ο Ιγνάτιος καίει ο ίδιος την μητροπολιτική οικία. Καταφέρνει ωστόσο να καταφύγει στη Κασσάνδρα για τη συνέχιση του αγώνα.
Η Γαλάτιστα καίγεται ολοσχερώς. Οι άνδρες που είχαν απομείνει για να υπερασπιστούν τον τόπο τους θανατώνονται. Όσα από τα γυναικόπαιδα δεν είχαν καταφέρει να φύγουν, πωλούνται στα σκλαβοπάζαρα της Θεσσαλονίκης, της Βεγγάζης και της Αφρικής ή μοιράζονται στα χαρέμια των πασάδων.
Ο Ιγνάτιος, όταν πέφτει τελικά και η Κασσάνδρα στις 15 Νοεμβρίου, καταφεύγει στην Πελοπόννησο, όπου συνεχίζει να διδάσκει και ανεγείρει σχολεία και ναούς ακόμα και στην Κρήτη. Το 1833 διορίζεται μέλος της επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Εκκλησίας της Ελλάδας από τον Όθωνα και το 1839 γίνεται μέλος της Ιεράς Συνόδου.
Στις 17 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους αφήνει την τελευταία του πνοή.
 
Αργότερα την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκε στην Παλαιόχωρα Χαλκιδικής συγκέντρωση Πυρήνων δράσης των Δήμων Πολυγύρου και Αριστοτέλη, με συμμετοχή δεκάδων Συναγωνιστών, όπου έγινε η αποτίμηση της μέχρι τώρα δράσης και αποφασίστηκε η συγκρότηση Τ.Ο. Πολυγύρου.
Ηδη γίνονται ενέργεις για την εύρεση γραφείων που θα στεγάσουν την Νομαρχιακή Επιτροπή και την Τ.Ο. στον Πολύγυρο.