Σελίδες

Ερώτηση του Αντώνη Γρέγου για τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας του Ο.Α.Σ.Θ.


ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ :

1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ

ΘΕΜΑ : «ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ Ο.Α.Σ.Θ. ΛΟΓΩ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ»
Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης εξυπηρετεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης από το 1957. 
Τα λεωφορεία του μαζί με τα ταξί είναι τα μοναδικά μέσα μαζικής μεταφοράς για τους Θεσσαλονικείς που δεν μετακινούνται με αυτοκίνητο. 
Είναι, λοιπόν, απολύτως απαραίτητη η προσφορά των υπηρεσιών του για την πόλη. Ο Ο.Α.Σ.Θ., εφαρμόζοντας την από 30-04-2001 οικονομική συμφωνία που έχει συνάψει με το Ελληνικό Δημόσιο, εντός του Οκτωβρίου εκάστου έτους συντάσσει και αποστέλλει στους παραπάνω συναρμόδιους υπουργούς τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. 
Ανάλογα έπραξε και στις 07-10-2011 για το έτος 2012. Ωστόσο η...
 



καθυστέρηση στην έκδοση της Κ.Υ.Α. σε συνδυασμό με το αρκετά χαμηλότερο ποσό που με αυτή καθορίστηκε σε σχέση με το ποσό που προέκυπτε από τον υποβληθέντα προϋπολογισμό του Ο.Α.Σ.Θ., οδήγησε τον τελευταίο να προσφύγει στη διαιτησία. Η υπ’ αριθμ. 28/2012 Διαιτητική Απόφαση, η οποία είναι άμεσα εκτελεστή, ενέκρινε την καταβολή ποσού 29.967.118,55 Ευρώ για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2012.
Μάλιστα, με την υπ’ αριθμ. Πρωτ. 10725/11-10-2012 επιστολή του ο Ο.Α.Σ.Θ. προτείνει την καταβολή του ποσού αυτού σε τρεις δόσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του παρόντος έτους, διαφορετικά θα υποχρεωθεί να καταργήσει το προνόμιο της μειωμένης τιμής εισιτηρίου, με αποτέλεσμα να θίγονται πολλές ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Πέραν τούτου, λόγω της οικονομικής στενότητας στην οποία έχει περιέλθει πλέον ο οργανισμός, περαιτέρω καθυστέρηση καταβολής των οφειλομένων ποσών θα έχει ως συνέπεια την αδυναμία του Ο.Α.Σ.Θ. να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Δεν αποκλείεται ακόμη να αναγκαστεί και σε στάση πληρωμών και άρα αναστολή της λειτουργίας του. Αυτό θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην καθημερινή μετακίνηση των πολιτών και κατ’ επέκταση στην ποιότητα ζωής και στο επίπεδο διαβίωσής τους.
Ενόψει των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί :
Θα εκδοθεί άμεσα η Κ.Υ.Α. ώστε να μη στερηθούν οι πολίτες του δικαιώματος της προσφοράς των συγκοινωνιακών υπηρεσιών του Ο.Α.Σ.Θ., που ουσιαστικά αποτελεί το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς των Θεσσαλονικέων;

Αθήνα, 02−11−2012

Ο ερωτών Βουλευτής

ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΡΕΓΟΣ
Βουλευτής Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ