Σελίδες

Μεγάλες "πληγές" στο εμπόριο της Θεσσαλονίκης

• Τον τελευταίο χρόνο, το εμπόριο απώλεσε 93.500 θέσεις εργασίας, συγκεντρώνοντας μόλις 673.400 απασχολουμένους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απασχόληση στο εμπόριο διαμορφώθηκε κάτω από τις 700.000 θέσεις για πρώτη φορά από το 1999. Οι μικρές επιχειρήσεις επιδεικνύουν μεγαλύτερες αντιστάσεις σε σχέση με τις ΑΕ και ΕΠΕ σε θέματα μείωσης του προσωπικού τους, δείχνοντας μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, καθώς περίπου το 80% εξ αυτών δεν προέβησαν στην εύκολη λύση της αποψίλωσης του εργατικού τους δυναμικού, αλλά επέλεξαν να διατηρήσουν ανέγγιχτο το απασχολούμενο προσωπικό τους. ...




• Η πιθανότητα λουκέτου μέσα στο 2012 φαίνεται να μην είναι πολύ μεγάλη για τις κεφαλαιουχικές, μία εικόνα που είναι πολύ χειρότερη για τις προσωπικές και ατομικές επιχειρήσεις, καθώς 1 στις 5 θεωρεί πολύ πιθανό να διακόψει τη λειτουργία της μέσα στο έτος. Η «στάση πληρωμών» αποτελεί πλέον ένα πραγματικό ενδεχόμενο, αφού 3/5 εμπορικές επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
• Για δεύτερο συνεχόμενο έτος οι ατομικές και προσωπικές επιχειρήσεις, σε ποσοστό 55,5%, επιδεικνύουν την προτίμησή τους στη διάθεση εγχωρίως παραγομένων προϊόντων, μία τάση η οποία είναι αντιστρόφως ανάλογη για τις ΑΕ και ΕΠΕ, οι οποίες εμφανίζουν σημάδια μείωσης της εμπιστοσύνης τους στα εντός των συνόρων παραγόμενα προϊόντα. Βεβαίως η στροφή αυτή των ΟΕ, ΕΕ και ΑΕ μπορεί να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εισαγωγή εμπορευμάτων από ξένους προμηθευτές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.
 • Τόσο στις πωλήσεις όσο και στον κύκλο εργασιών οι περσινές προβλέψεις των επιχειρήσεων για το 2012 απέχουν από τις φετινές εκτιμήσεις για το ίδιο έτος. Περίπου 8 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι τα βασικά μεγέθη τους θα χειροτερεύσουν σε σύγκριση με αυτό που προέβλεπαν πέρσι. Οι φετινές τους προβλέψεις για το 2013 φαίνεται να έχουν αφομοιώσει το αρνητικό κλίμα και το οικονομικό αδιέξοδο, αφού 7 στις 10 επιχειρήσεις προβλέπουν νέα επιδείνωση των πωλήσεων και των κερδών τους.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ
ΑΠΟ: agelioforos.gr