Σελίδες

Θεσσαλονίκη: Σε αδιέξοδο χιλιάδες οικογένειες


Οσο μεγαλύτερη «βουτιά» κάνει ο υδράργυρος, τόσο αυξάνονται η απόγνωση και τα αδιέξοδα για χιλιάδες οικογένειες στη Θεσσαλονίκη.
Η γνώριμη από τα παλιά φτώχεια στις δυτικές συνοικίες αρχίζει να «χτυπά» και πιο... λαμπερές περιοχές, όπως η Καλαμαριά.
«Η φτώχεια χτυπά και την Καλαμαριά, χτυπά τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, οι οποίοι...



μέχρι πριν από λίγο καιρό μπορεί να είχαν μια τακτοποιημένη ζωή και ξαφνικά να βρέθηκαν ''στον αέρα'', χωρίς δουλειά, χωρίς προοπτική», αναφέρει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Καλαμαριάς, Κυριακή Μπαλτατζή - Φοροπούλου.

Με την ψυχή τους
Η ίδια περιγράφει ότι οι άνθρωποι στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Καλαμαριάς δουλεύουν με την ψυχή τους, προσπαθώντας να βοηθήσουν όλο τον κόσμο που ζητά βοήθεια και να προλάβουν άσχημες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα μία έξωση.

«Υπάρχουν, όμως, και άνθρωποι που ζητούν τροφή. Η ζήτηση για τρόφιμα είναι πολύ μεγάλη. Μέσα σε αυτήν την κατάσταση είμαστε τυχεροί, διότι πάντα έχουμε να προσφέρουμε. Ερχονται σε μας δημότες που, αντί να κάνουν μνημόσυνο για κάποιον αγαπημένο τους, προσφέρουν γεύματα σε ανθρώπους που τα χρειάζονται», αναφέρει η κ. Μπαλτατζή - Φοροπούλου, ενώ καταλήγοντας επισημαίνει ότι τη φετινή χρονιά, για πρώτη φορά στην Καλαμαριά, την πόρτα του δήμου χτυπούν και οικογένειες με παιδιά.

Χωρίς στέγη
Μέσα στη φτώχεια που πλήττει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, υπάρχουν και οι άστεγοι. Στη Θεσσαλονίκη έχουν καταγραφεί από τις υπηρεσίες του κεντρικού δήμου περί τους 50 ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν στέγη.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης εξασφάλισε τη νυχτερινή φιλοξενία των ανθρώπων αυτών σε θερμαινόμενους χώρους δύο ξενοδοχείων για όσο διαρκέσει το ψύχος. Στα ξενοδοχεία, από τις 21 Δεκεμβρίου, οπότε και άρχισε το πρόγραμμα φιλοξενίας, προσφεύγουν κάθε νύχτα περί τους 15 με 20 αστέγους, καθώς οι υπόλοιποι, παρά το κρύο, αρνούνται να δεχτούν βοήθεια. Παρ' όλα αυτά, τα περιπολικά της Δημοτικής Αστυνομίας μεταφέρουν κουβέρτες και τις διαθέτουν σε όσους βρίσκονται στους δρόμους και τις έχουν ανάγκη.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της ημέρας και για όσο χρονικό διάστημα παραμείνουν χαμηλές οι θερμοκρασίες, λειτουργούν θερμαινόμενες αίθουσες σε τρία ΚΑΠΗ, προκειμένου όσοι το χρειάζονται να βρουν μια ζεστή, φιλόξενη γωνιά.
Στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης προσφεύγουν, όμως, εκατοντάδες οικογένειες, ζητώντας τρόφιμα και ρούχα.



ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ
agelioforos.gr