Σελίδες

Ριγμένα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης - Υποχρηματοδοτούνται σε σχέση με εκείνα της Αθήνας

«Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, η ανισοκατανομή χρηματοδότησης είναι κραυγαλέα, καθώς το νοσοκομείο ‘Παπανικολάου’ παίρνει τα μισά χρήματα από το ‘Λαϊκό’ της Αθήνας και το ‘Ιπποκράτειο’ τα μισά από το νοσοκομείο της Λάρισας», ...



ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Εξαδάκτυλος και ο γραμματέας Νικόλαος Νίτσας, η χρηματοδότηση για το 2012 συγκεκριμένων νοσοκομείων της πόλης διαμορφώνεται στο ένα δεύτερο, στο ένα τρίτο ή ακόμη και στο ένα τέταρτο της χρηματοδότησης νοσοκομείων της Αθήνας και άλλων πόλεων. «Η απόφαση αυτή του υπουργείου Υγείας είναι αδικαιολόγητη και παρότι ρωτήθηκε από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, στις 11 Δεκεμβρίου, δεν έδωσε απάντηση. Πρέπει να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση, καθώς τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εκτελούν δύσκολες ιατρικές αποστολές, όπως π.χ. το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων στο Ιπποκράτειο», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ζητούν αποκατάσταση της χρηματοδότησης
Ενδεικτικά επισημάνθηκε ότι, με βάση τα ποσά που έχουν γνωστοποιηθεί, το «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που διαθέτει 920 κλίνες, χρηματοδοτείται με 24.335.910 ευρώ, τη στιγμή που ο «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα με 933 κλίνες παίρνει 62.523.985 ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι το κόστος νοσηλείας ανά κλίνη την ημέρα διαμορφώνεται στο «Ιπποκράτειο» σε 82 ευρώ, ενώ στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» των Αθηνών σε 316 ευρώ. «Τα στοιχεία των επιχορηγήσεων δείχνουν μια περίεργη και αναιτιολόγητη ανισοκατανομή των πόρων» επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος. Ανέφερε ακόμη ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης απευθύνθηκαν εδώ και έναν μήνα στο αρμόδιο υπουργείο, χωρίς αποτέλεσμα, ενώ αυτές τις ημέρες κινητοποιήθηκε και ο Ιατρικός Σύλλογος, που θα επικοινωνήσει εγγράφως με το υπουργείο, για να ζητήσει την αποκατάσταση της χρηματοδότησης.
«Τα νοσοκομεία της χώρας έχουν αυξημένη προσέλευση λόγω της κρίσης. Η Θεσσαλονίκη εξυπηρετεί μια πολλή μεγάλη περιοχή, ενώ το ‘Ιπποκράτειο’, για παράδειγμα, είναι το μεγαλύτερο μεταμοσχευτικό κέντρο στη χώρα. Η φτώχεια οφείλει να μοιράζεται δικαίως» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο γραμματέας του Συλλόγου Νικόλαος Νίτσας υπογράμμισε ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία των νοσοκομείων της πόλης είναι μεγάλα, καθώς οι προμηθευτές δεν παραδίδουν υλικά αν δεν πληρωθούν, ενώ αναβάλλονται χειρουργεία και εργαστηριακές εξετάσεις. «Το ΑΧΕΠΑ τώρα εξοφλεί τα χρέη του Ιουλίου του 2011, οπότε καταλαβαίνετε ότι η υποχρηματοδότηση πάει πίσω τις πληρωμές», σχολίασε.

Οι συγχωνεύσεις
Σχετικά με τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις νοσοκομειακών μονάδων, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε πως ο Σύλλογος δεν είναι κατά αυτών, αρκεί βέβαια να γίνουν με ορθολογικό τρόπο και συζητηθούν πρώτα με τους αρμόδιους φορείς. «Όμως μέχρι στιγμής δεν συνέβη τίποτε από αυτά. Οι συγχωνεύσεις γίνονται στο πόδι» υπογράμμισε.
Στη συνέντευξη Τύπου έγινε γνωστό ότι δωρεάν μαθήματα γερμανικής γλώσσας θα μπορούν να παρακολουθούν στο Ινστιτούτο Γκαίτε όσοι γιατροί επιθυμούν να εργαστούν στη Γερμανία. Το κόστος καλύπτεται με χρηματοδότηση της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ υπολογίζεται ότι μέσα σε έξι μήνες μαθημάτων οι γιατροί που θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα θα είναι έτοιμοι να εργαστούν στη χώρα. Ήδη 600 γιατροί από τη Θεσσαλονίκη εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για τα μαθήματα γερμανικής γλώσσας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 31 Οκτωβρίου - 1 Νοεμβρίου και οι 110 από αυτούς βρήκαν δουλειά στη Γερμανία.

ΓΙΑΤΡΟΙ Βγαίνουν στους δρόμους στις 17 Ιανουαρίου
Στους δρόμους βγαίνουν στις 17 Ιανουαρίου οι γιατροί, μετά την πανελλαδική απεργία που έχει εξαγγείλει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Διαμαρτύρονται για τις περικοπές των δαπανών υγείας, που οδηγούν, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους, «σε υποβάθμιση όλων των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, τους ιατρούς σε οικονομική καχεξία και τους ασφαλισμένους σε εξασθένηση των παροχών τους και αδυναμία πρόσβασης και λήψης στοιχειώδους περίθαλψης».
Ο ΠΙΣ εκφράζει την αγωνία του για τα όρια αντοχής του συστήματος υγείας, δημόσιου και ιδιωτικού, κάνοντας λόγο για «κίνδυνο κατάρρευσης».
Σημειώνει ότι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ αυξάνονται συνεχώς, τα νοσοκομεία αποδιοργανώνονται με την κατάργηση - συγχώνευση νοσοκομείων, τμημάτων και μονάδων και τη μείωση θέσεων του προσωπικού, οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ έχουν αποδυναμωθεί, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την ασκούμενη πολιτική, ενώ το μικρό και μεσαίο ιδιωτικό ιατρείο κλείνει.
Οι γιατροί διεκδικούν τον σεβασμό στο λειτούργημα του ιατρού και στην περίθαλψη του ασφαλισμένου αναφέρει ο ΠΙΣ, καλώντας τις ομοσπονδίες του χώρου να εκφράσουν μαζικά τη διαμαρτυρία τους, στέλνοντας το μήνυμα ότι «η υποβάθμιση της υγείας μέσα από αυτή την πολιτική οδηγεί στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού και σε ενδυνάμωση της ανθρωπιστικής κρίσης».


makthes.gr