Δεν έχει περάσει ούτε μήνας από τότε που κλιμάκια της Χρυσής Αυγής επισκέφθηκαν το νοσοκομείο Τριπόλεως και διαπίστωσαν το όργιο παράνομης απασχόλησης αλλοδαπών αποκλειστικών νοσοκόμων. Το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί ένα θέμα το οποίο χρόνια καλλιεργείται παρασιτικά στα δημόσια νοσοκομεία με την ανοχή του Υπουργείου Υγείας, ...
ζημιώνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία κατά πολλές χιλιάδες ευρώ ετησίως. Η Χρυσή Αυγή ήταν αυτή που πρώτη ανέδειξε και καταδίκασε το θέμα και ο βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή. Τότε ο Υπουργός Υγείας σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας και μικροπολιτικής σκοπιμότητας καταδίκασε όλες τις ενέργειες της Χρυσής Αυγής, καρατόμησε την διοικήτρια του νοσοκομείου Τριπόλεως που τόλμησε να συνομιλήσει με εκπροσώπους ενός πολιτικού κόμματος και να συνομολογήσει την ύπαρξη του προβλήματος. Τώρα, μερικές εβδομάδες μετά την ανάδειξη του θέματος από την Χρυσή Αυγή, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε σχέδιο νόμου «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας» με το άρθρο 2 το οποίο διασαφηνίζει το εργασιακό πλαίσιο εργασίας των αποκλειστικών νοσοκόμων στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 2 προέβλεψε την σύσταση Μητρώου καταχώρησης των αποκλειστικών σε όλη την Ελλάδα, ώστε να καθίσταται σαφές και εύκολα διαπιστώσιμο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους αλλά και της Διεύθυνσης του κάθε νοσοκομείου, εάν η απασχολούμενη αποκλειστική (που μισθώνεται από τον ιδιώτη - ασθενή) πληροί τις προυποθέσεις και τους όρους απασχόλησης (βιβλιάριο υγείας και ΙΚΑ, σπουδές, προϋπηρεσία κλπ). Έτσι θα είναι ευχερής η δυνατότητα ελέγχου πιθανής απασχόλησης παράνομων (κυρίως αλλοδαπών) αποκλειστικών, χωρίς όμως να σημαίνει ότι η «λίστα» αυτή αποτελεί πανάκεια για τη λύση των παράνομων στα νοσοκομεία.
Η παρέμβαση της Χρυσής Αυγής, ανέδειξε μεταξύ άλλων και ένα θέμα που ελάχιστα ήταν σε γνώση του Υπουργείου Υγείας, το οποίο παρέμεινε ως συνήθως, στην επικοινωνιακή διάσταση του θέματος των «αλλοδαπών αποκλειστικών». Το ζήτημα της απασχόλησης νομίμων μεν αποκλειστικών, οι οποίες όμως δεν προέρχονται από την ελεύθερη αγορά με τα αντικειμενικά κριτήρια που ορίζει ο νόμος για την απασχόλησή τους, αλλά από «λίστες» που κατάρτιζαν έως σήμερα ανεξέλεγκτα διάφορα «επαγγελματικά σωματεία» και προωθούσαν με αδιαφανείς διαδικασίες στις προϊσταμένες των (δημοσίων) νοσοκομείων με τα οποία «συνεργάζονταν», με το αζημίωτο. Έτσι, ενώ φαινόταν εξωτερικά ότι τηρούσαν «λίστα», στην ουσία η λίστα αυτή περιείχε ονόματα αποκλειστικών που είχαν επιλεγεί από έναν «πρόεδρο» ενός επαγγελματικού σωματείου, ο οποίος εισέπραττε συνδρομή για κάθε μέλος- εργαζόμενη της οποίας το όνομα διοχέτευε για εργασία στα νοσοκομεία! Η ανακίνηση και αυτού του θέματος από την Χρυσή Αυγή ήταν καταλυτική, δεδομένου ότι πλέον οι λίστες αυτές θα καταρτίζονται σε κεντρικό επίπεδο και όχι με πρωτοβουλία κάποιων διαπλεκομένων «φίλων» του κομματικού συστήματος που λυμαίνεται τα νοσοκομεία.
Είναι προφανές ότι οι βελτιώσεις αυτές που επήλθαν με την επιμονή της Χρυσής Αυγής στο θέμα που η ίδια ανέδειξε ως κυρίαρχο, δεν θα αποφέρουν αποτέλεσμα εάν δεν κινητοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ρέπουν προς την αδράνεια. Το γεγονός όμως του «εξαναγκασμού» της Πολιτείας προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης της νομιμότητας, αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι η Χρυσή Αυγή, συντονίζει τις πρωτοβουλίες της με μέθοδο και αποτελεσματικότητα, τόσο εκτός όσο και εντός του Κοινοβουλίου, υποχρεώνοντας ακόμα και τους κυβερνητικούς εταίρους σε σταδιακή αποδοχή της πολιτικής ατζέντας της.