Σελίδες

Εφημερίδα "Guardian": Η Χρυσή Αυγή της Ελλάδας επεκτείνεται παγκοσμίως με πολιτικές φιλοδοξίες

http://blog.rsanyc.net/property-rights/wp-content/uploads/2012/06/guardian-logo.jpg http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2013/3/11/1363010733776/Ilias-Kasidiaris-Golden-D-008.jpg
Για επιχείρηση διασποράς των πυρήνων της Χρυσής Αυγής σε όλο τον κόσμο κάνει λόγο εκτενές ρεπορτάζ της εφ. Guardian, σημειώνοντας ότι:  "Το ακροδεξιό κόμμα, με εφαλτήριο τη μεγάλη δημοσκοπική του άνοδο, στρέφει το βλέμμα του στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν Έλληνες."
Το ρεπορτάζ, υπό τον τίτλο:...



"Η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή της Ελλάδας επεκτείνεται παγκοσμίως με πολιτικές φιλοδοξίες", επισημαίνει ότι: "Το εξτρεμιστικό μόρφωμα, το οποίο συνήψε σχέσεις τη δεκαετία του 80 με τους βρετανούς νέο-ναζί, έχει ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια να ανοίξει γραφεία στη Γερμανία, την Αυστραλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ".
Γίνεται αναφορά στη δημοσκοπική "έκρηξη" της Χ.Α., η οποία -όπως τονίζεται- βρίσκεται εδώ και καιρό στην 3η θέση, ενώ υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά εισήλθε πέρυσι στην ελληνική Βουλή με 18 βουλευτές.
Πλέον, το κόμμα -με σύμβολα που παραπέμπουν στους ναζί (σβάστικα, ρούνοι)- δίνει έμφαση στη διεθνοποίηση του.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης, με δηλώσεις του σε ελληνόφωνη εφημερίδα της Μελβούρνης, είναι σαφής: "Έχουμε αποφασίσει να εγκαθιδρύσουμε πυρήνες όπου υπάρχουν Έλληνες. Στους άμεσους στόχους μας είναι η δημιουργία γραφείου και τοπικής οργάνωσης στη Μελβούρνη και πολύ σύντομα βουλευτές μας θα επισκεφτούν την Αυστραλία".
"Δεν βλέπουμε τίποτε χρυσό στη Χρυσή Αυγή", λέει ο πατέρας Αλεξ Καρλούτσος, ηγετική φυσιογνωμία της ελληνικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη.
Και συμπληρώνει: "Εθνικισμός, φασισμός και ρατσισμός δεν αποτελούν μέρος της πνευματικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς".
Στην Αυστραλία, ο ομογενής ιστορικός, Αναστάσιος Ταμής, σημειώνει ότι "η στρατηγική της Χρυσής Αυγής είναι καλά μελετημένη", υπογραμμίζοντας ότι "στη χώρα βρίσκονται πολλοί Έλληνες, που είναι συντηρητικοί -πρώην βασιλόφρονες, χουντικοί- και είναι εξαιρετικά απογοητευμένοι με αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα και αναζητούν τρόπους για να εκφραστούν. Πρόκειται για εθνικιστές που νιώθουν προδομένοι για θέματα όπως το Μακεδονικό, το Κυπριακό, τη Βόρεια Ήπειρο και αδιαφορούν για το φασιστικό χαρακτήρα του κόμματος. Η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να τους εκμεταλλευτεί".
Ο ίδιος προσθέτει ότι στο στόχαστρο έχουν μπει και οι νεότερες γενιές των Ελλήνων του εξωτερικού, που -όπως λέει- δεν έχουν σχεδόν καμία ιδέα για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, την ιστορία της και το οικονομικό της παρελθόν.
"Είναι εύκολο θήραμα και η Χρυσή Αυγή θα αξιοποιήσει την άγνοια τους", παρατηρεί.
Ο κ. Ταμής σπεύδει να σχολιάσει ότι η Αυστραλία διαθέτει μία πολυπολιτισμική κοινωνία και δύσκολα θα γίνει αποδεκτή Χ.Α. εκεί.
"Θέλει να εξάγει ναζισμό"
Ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Ψαρράς, συγγραφέας της "Μαύρης Βίβλου της Χρυσής Αυγής", τονίζει ότι η Χ.Α. σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί την απογοήτευση από την παρατεταμένη ύφεση στην Ελλάδα και δεν παύει να στρέφει το βλέμμα της στο εξωτερικό για ενίσχυση και επέκταση της δράσης της.
"Η Χρυσή Αυγή δεν είναι σαν τα άλλα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Από την ίδρυση της στις αρχές του 80 είχε το ένα της μάτι στραμμένο έξω", σημειώνει.
"Ανάλογες ομάδες στην Ευρώπη έδωσαν στο κόμμα ιδεολογική άλλοτε και οικονομική στήριξη για να τυπώσει βιβλία και περιοδικά. Μετά την χρόνια εισαγωγή ναζισμού, τώρα θέλει να εξάγει ναζισμό", σχολιάζει, προσθέτοντας ότι μέλη της έχουν τακτές συναντήσεις με νεοναζί της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας.
"Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο και θα χειροτερέψει", παρατηρεί ο Δ. Ψαρράς, σημειώνοντας: "Το 2009 ήταν ένας πολιτικός παρίας με 0,29% των ψήφων και σήμερα έχει διεθνείς φιλοδοξίες. Πριν από δέκα χρόνια θα σε έλεγαν τρελό αν πίστευες ότι η Χρυσή Αυγή θα γινόταν η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα και τώρα δείτε που βρίσκεται".
"Η Χρυσή Αυγή όχι μόνο επιδιώκει να αποκτήσει κεντρικό ρόλο στην πανευρωπαϊκή συμμαχία των νέο-ναζί, ακόμα κι αν δημοσίως το αρνείται, αλλά επιθυμεί να μεγαλώσει την επιρροή της παγκοσμίως", τονίζει ο ίδιος.