Σελίδες

Παραλήρημα Μπερίσα: Θα δώσω αλβανική υπηκοότητα στους Αρβανίτες - Το 10% του πληθυσμού στην Ελλάδα είναι Αλβανοί και δεν έχουν δικιά τους εκπομπή


Βαριά φαίνεται πως έκατσε η εκλογική ήτα στον απερχόμενο πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ο οποίος προσπαθεί με κάθε τρόπο να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Μπερίσα θέλει να κάνει πραγματικότητα τις προεκλογικές δεσμεύσεις του και ειδικά αυτήν για την απόδοση της αλβανικής υπηκοότητας σε όλους τους αλβανούς της ...


Διασποράς εξαιρώντας τους πολίτες του Κοσόβου που βρίσκονται στη διαδικασία της απελευθέρωσης της βίζας με τις χώρες της ΕΕ.

Ο Μπερίσα δήλωσε ότι η αλβανική ιθαγένεια θα μπορούσε να δοθεί ακόμη και στους Αρβανίτες τονίζοντας πως όσοι φοβούνται την ψήφο τους πάσχουν από αλβανοφοβία. "Είναι μια απόφαση, η οποία είχε αποκλειστεί για περισσότερο από τέσσερις μήνες, λόγω των κοινοβουλευτικών εκλογών. Η απόφαση αυτή αφορά την αναγνώριση της αλβανικής υπηκοότητας σε όλους τους Αλβανούς, με την εξαίρεση των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου, καθώς είναι πολίτες ενός ανεξάρτητου κράτους. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Το Κοσσυφοπέδιο είναι τώρα σε μια πολύ υγιής κατάσταση μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τη Σερβία, μια ιστορική συμφωνία για την περιοχή στο σύνολό της.
Η απόφαση αυτή επεκτείνει την επίδρασή της σε όλους τους Αλβανούς που ζουν στην περιοχή Σένγκεν. Έτσι, με την απόφαση αυτή, η Αλβανία είναι η τελευταία χώρα που δίνει στους συμπατριώτες της, εκείνο που άλλα κράτη της περιοχής το έχουν δώσει πριν από χρόνια. Η παρούσα πράξη δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτε άλλο εκτός από μια πράξη προς το συμφέρον του λαού, της ειρήνης και της σταθερότητας", δήλωσε ο Μπερίσα.
 Στη συνέχεια, ο απερχόμενος πρωθυπουργός είπε ότι γνώριζε ότι οι Κοσοβάροι θα πληγωθούν από την απόφαση αυτή, ζήτησε ωστόσο την κατανόηση τους. «Η αλήθεια είναι ότι η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει την αυτόματη απόδοση ιθαγένειας, χωρίς όμως να έχουν καθοριστεί οι απαιτούμενες διαδικασίες. Το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για αλβανική υπηκοότητα θα έχει οποιοσδήποτε, εκτός από τις Αλβανούς που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο.
Γνωρίζω ότι ο λαός του Κοσσυφοπεδίου θα πληγωθεί από αυτή την απόφαση, αλλά ζητώ την κατανόησή τους, επειδή είναι ζωτικής σημασίας γι’ αυτούς η απελευθέρωση της βίζας με την ΕΕ", σημείωσε ο Μπερίσα. «Είμαι πεπεισμένος ότι η απόφαση αυτή θα χρησιμεύσει για την ενίσχυση της κατανόησης, της συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες.

 Είμαι πεπεισμένος ότι αν και πολύ αργά αυτή είναι η σωστή απόφαση. Το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να λάβουν όλα τα μέτρα ούτος ώστε από την 1η Αυγούστου όλοι οι πολίτες αλβανικής καταγωγής να έχουν την δυνατότητα απόκτησής της όπου κι αν βρίσκονται», υπογράμμισε ο αλβανός πρωθυπουργός. Μάλιστα, ο Μπερίσα έκανε και ειδική αναφορά για την απόδοση ιθαγένειας "στους αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα" και ειδικά για τους Ελληνες Αρβανίτες. «Μέχρι στιγμής δεν θα λαμβάνουν απάντηση σε σχετικό αίτημα οι Αρβανίτες, αλλά αυτή είναι μια συνεχής διαδικασία. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, αλλά προς το παρόν η απόφαση προβλέπει αυτά. Αυτοί έχουν αιώνες που δίνουν μια σημαντική ιστορική συμβολή στις φιλικές χώρες. Η Αλβανία, νομίζω, θα πρέπει να προσπαθήσει να τους υποστηρίξει.

Όπως επίσης και την διασπορά στην Τουρκία, η οποία είναι δύο φορές μεγαλύτερη από τον πληθυσμό της Αλβανίας. Θα πρέπει να τους υποστηρίξει να διατηρήσουν τη γλώσσα τους, τον πολιτισμό, την ταυτότητα τους», τόνισε ο Μπερίσα.

 «Στην Ελλάδα, το 10 τοις εκατό του πληθυσμού είναι Αλβανοί και στα ελληνικά ΜΜΕ δεν έχουν καμία εκπομπή στην αλβανική γλώσσα» υπογράμμισε ο ίδιος υπενθυμίζοντας πως όταν η Αλβανία προέδρευε στο Συμβούλιο της Ευρώπης έκανε σκληρές προσπάθειες για να υπάρχουν στα τουρκικά ραδιόφωνο ειδικές εκπομπές για τους αλβανούς χωρίς όμως αυτό να επιτευχθεί.




aftonomi.gr
eglimatikotita.gr