Το πόρισμα για τη διάθεση των χρημάτων του ταμείου το οποίο είχε συσταθεί για τις ανάγκες των πυρόπληκτων του 2007, παρέδωσε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή για την Προστασία του Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με το πόρισμα, αποδεικνύεται ότι «η αναλογικότητα δεν τηρήθηκε ως τώρα στην καταβολή των κονδυλίων και δεν έχει αποδοθεί περιβαλλοντική δικαιοσύνη». Με απλά λόγια, το κομματικό Κράτος κατέγραψε άλλο ένα «επίτευγμα», από αυτά τα οποία πλέον ....
αποκαλύπτονται καθημερινά, μετά από σαράντα σχεδόν έτη κλεπτοκρατίας.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της επιτροπής, «παράλληλα, χιλιάδες πολίτες από την Ελλάδα, αλλά και από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, προσέτρεξαν προς βοήθεια των πυρόπληκτων και δώρισαν χρήματα, που συγκεντρώθηκαν σε ειδικό ταμείο για τους πυρόπληκτους από το ελληνικό κράτος». Εντούτοις, «Δέον να παρατηρηθεί, ότι ειδικά ο πυρόπληκτος δήμος Ζαχάρως- Φιγαλείας, που υπέστη και τις μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και σε περιβαλλοντική υποβάθμιση και υλικές ζημίες, καθώς και ο Δήμος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων δεν έχουν λάβει παρά ελάχιστα κονδύλια για την αποκατάστασή τους. Ειδικά δε ο δήμος Ζαχάρως- Φιγαλείας, στον οποίο βρίσκονται, μεταξύ άλλων, τα μαρτυρικά χωριά Μάκιστος και Αρτέμιδα, και ο οποίος καταστράφηκε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλο δήμο της χώρας το 2007, δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ για έργα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και βασικών υποδομών από το Ταμείο Μολυβιάτη». Αντιθέτως «τα μόνα έργα που έχουν γίνει, είναι είτε από δωρεές ιδιωτών, είτε από άλλα, δημόσια κονδύλια, τα οποία θα διατίθεντο ούτως ή άλλως για κάθε περιοχή από τρέχοντα προγράμματα, ανεξαρτήτως αν είναι πυρόπληκτη ή όχι».
Το πόρισμα κάνει επίσης αναφορά στην μείωση του πληθυσμού (σύμφωνα με την απογραφή του 2011) για τον πληθυσμό της Ηλείας και δη εκείνου των πυρόπληκτων δήμων, την οποία και αποδίδει στην οικολογική και οικονομική κρίση που επιδεινώνει τις συνθήκες διαβίωσης των πληγέντων. Η Επιτροπή επισημαίνει την κατάργηση του Ταμείου από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το έτος 2010 και την θέση του σε καθεστώς εκκαθάρισης, αντίθετα με τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις της τότε κυβέρνησης. Μάλιστα από εκείνο το χρονικό σημείο, σταμάτησε η χρηματοδότηση έργων και τα χρήματα του ταμείου μεταφέρθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η ενέργεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα τα χρήματα να τεθούν υπό το καθεστώς περιορισμού δαπανών, όπως τέθηκαν από την Τρόικα με το πρώτο Μνημόνιο.
«Το ΕΤΑΕΑ- Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, παρείχε με διαφανείς διαδικασίες και άνευ γραφειοκρατικών περιορισμών και καθυστερήσεων τα χρήματα για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών. Είναι ενδεικτικό ότι τα μισά χρήματα του Ταμείου δόθηκαν κατά τα δύο πρώτα χρόνια από την ίδρυσή του, η πορεία χρηματοδότησης, όμως, των έργων μέσα από το Ταμείο αυτό δεν ήταν στη συνέχεια απρόσκοπτη», επισημαίνει το πόρισμα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως «δεν τηρήθηκε από τους Δήμους και τις Περιφέρειες -που είναι οι εντεταλμένες αρχές για να προτείνουν και να αξιολογήσουν έργα αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών- ο όρος αποκλειστικά για έργα αποκατάστασης πυρόπληκτων περιοχών ως όρος αξιολόγησης και εκταμίευσης των κονδυλίων αυτών». Μάλιστα η Επιτροπή συμπέρανε πως από τα 28 εκατ. ευρώ που έχουν διατεθεί στο Νομό Ηλείας, λιγότερα από τα μισά δόθηκαν σε έργα που έχουν ευθεία σχέση με την αποκατάσταση υποδομών φυσικού κεφαλαίου, που καταστράφηκε στις φωτιές του 2007.
Ηθικό δίδαγμα: το κομματικό Κράτος το οποίο οικοδομήθηκε το 1974 και συντηρείται μέχρι σήμερα, δεν έχει κανέναν ηθικό φραγμό απέναντι στον δοκιμαζόμενο Λαό μας. Κρατικά-κομματικά στελέχη της μάσας και του ρουσφετιού, είναι εκείνοι που έχουν σήμερα το θράσος να συκοφαντούν την Χρυσή Αυγή. Γι' αυτό ο Ελληνικός Λαός τους σιχάθηκε, οπότε ας αναμένουν το αναπόφευκτο τέλος της ασυδοσίας τους.