Απούσα η Ελλάδα από τον South Stream

Ξεκινά τον Δεκέμβριο η κατασκευή του South Stream με μεγάλη απούσα χώρα την γνωστή, γεωστρατηγικά ηττημένη ή καλύτερα "αλωμένη" της τελευταίας τριετίας, την Ελλάδα.
Ο νέος αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω Ευξείνου Πόντου στην Βουλγαρία και θα συμβάλλει σημαντικά στον ανεφοδιασμό της διψασμένης για ενέργεια Ευρώπης. 
Ο αγωγός έχει δύο παρακλάδια. Το βόρειο θα εφοδιάζει τη Σερβία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και την Αυστρία. Και το νότιο θα περνά μέσα από την Ελλάδα και θα καταλήγει στην Ιταλία.
Οι δυτικοί και κυρίως οι ΗΠΑ έδωσαν τεράστιο αγώνα κατά του South Stream, όμως ούτε και ο δορυφόρος των ΗΠΑ, η Βουλγαρία, θα μπορούσε να αρνηθεί την κατασκευή του από την στιγμή που εξαρτάται κατά 90% από την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου....





Το σχέδιο για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας Ν.Ντόμπρεφ στην οικονομική επιτροπή της βουλγαρικής βουλής, το οποίο εγκρίθηκε και αποτελεί έργο προτεραιότητας για τη Βουλγαρία. Η Σόφια προσπαθεί παράλληλα να λάβει ως αντάλλαγμα χαμηλότερες τιμές για τις παραδόσεις από τη Ρωσία με την υπογραφή του νέου συμβολαίου.
Για την συμμετοχή της Ελλάδας στον South Stream, ο γενικός διευθυντής της Gazpromexport  Α.Μεντβέντεφ, παρά το γεγονός ότι χαρακτήρισε το έργο "αντιοικονομικό " άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί. Ποια είναι τα κριτήρια; Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ για την οποία η Gazprom έχει καταθέσει μία πρόταση. Πλέον, η Ρωσία δηλώνει καθαρά ότι αν αποκλειστεί από τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ, δεν υπάρχει λόγος κατασκευής αγωγού μέσω αυτής. Και εάν πάρει τη ΔΕΠΑ, θα περάσει τον αγωγό από την Ελλάδα, έστω και αν είναι αντιοικονομικό; Αν θέλει η Ελλάδα, ναι.
Η Ελλάδα βρίσκεται για ακόμη μια φορά σε ένα σταυροδρόμι εθνικών συμφερόντων,  η Ρωσία παραμένει ακόμα ένας σοβαρός παίχτης στην ενεργειακή σκακιέρα της Μεσογείου και μόνο η ανάληψη των ηνίων της χώρας από μία πραγματικά Εθνική Ηγεσία εγγυάται το μέλλον της χώρας  από οικονομικής, γεωπολιτικής και στρατηγικής σκοπιάς.