Όταν οι πολιτικοί πρόγονοι της ΝΔ απειλούσαν να κάψουν την Βουλή

Στην πολύ ενδιαφέρουσα στήλη "Ο ΦΙΛΙΣΤΩΡ" της "Καθημερινής", όπου παρουσιάζονται τα σημαντικότερα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο, όπως καταγράφηκαν πριν από 49 χρόνια. Για την 9η Ιουλίου 1964 η στήλη γράφει, μεταξύ άλλων, τα εξής: « ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ: Συνεχίσθη χθες η δίκη των κατηγορουμένων δια τα επεισόδια της Βουλής [με επικεφαλής τον ...

συγγραφέα Ρένον Η. Αποστολίδην]. Εξητάσθησαν ως μάρτυρες οι βουλευτές της ενώσεως Κέντρου κ. κ. Ν. Ζορμπάς, Φ. Βουνάτσος και Ι. Τσιριμώκος. […] Ο κ. Ζορμπάς υπεστήριξεν ότι επρόκειτο «περί προδοσίας και ωργανωμένης επαναστάσεως κατά του καθεστώτος […]» Ο κ. Βουνάτσος  είπεν ότι αντήλλαξε κτυπήματα με τον Αποστολίδην κατά την διάρκεια των επεισοδίων[…]. Ο κ. Τσιριμώκος απέδωσε τα γεγονότα εις «τας δυνάμεις που καλλιεργούν την αναρχίαν  […]». […]. «ΘΑ ΕΚΑΙΓΑΝ ΤΗ ΒΟΥΛΗ»: Ο χωροφύλαξ Λατζανάκης υπέδειξεν ως αρχηγούς των διαδηλωτών τους Αποστολίδην, Παπακώσταν και Βήτταν, ισχυρίσθη δε ότι αν δεν ήταν αυτός και τέσσαρες άλλοι, οι διαδηλωταί «θα είχαν βάλει φωτιά στην Βουλήν». ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ: Σημειωτέον ότι κατά την χθεσινήν  ημέραν το ακροατήριο αποτελείτο αποκλειστικώς από αστυνομικούς, κατόπιν όμως εντόνου  διαμαρτυρίας της υπερασπίσεως, ο κ. πρόεδρος  του δικαστηρίου διέταξεν όπως επιτραπή η είσοδος μικρού αριθμού πολιτών.

Όπως βλέπετε η αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά δεν αποτελεί τωρινό φαινόμενο και σ’ όσους σπεύσουν να μιλήσουν για «φασίστες εκείνης της εποχής» και το ακόμη πιο γελοίο «χρυσαυγίτες της δεκαετίας του ‘60» πρέπει να τους γνωστοποιήσουμε, ή απλώς να τους υπενθυμίσουμε, ότι οι επιτιθέμενοι εναντίον του κοινοβουλίου ήσαν, σ’ ένα μεγάλο μέρος τους, ΕΚΟφίτες, μέλη δηλαδή της φοιτητικής οργάνωσης της ΕΡΕ της κομματικής προγόνου της ΝΔ. Όταν, λοιπόν, τα διάφορα ‘‘παπαγαλάκια’’ του Μαξίμου αναμασούν την γνωστή – άνοστη τροφή περί "ακραίων", "νεοναζί", "αντιδημοκρατών" και "συνταγματικού τόξου" ας είναι περισσότερο προσεκτικοί ως προς τους αποδέκτες των χαρακτηρισμών. Πολλοί από τους πρωταγωνιστές εκείνων των επεισοδίων είναι σήμερα σημαίνοντα στελέχη της Ν.Δ….

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ