Αντώνης Γρέγος:Ερώτηση γιατί υπολειτουργεί το Π.Ε.Δ.Υ (πρώην Ι.Κ.Α) Αμπελοκήπων στην δυτική Θεσσαλονίκη λόγω έλλειψης ιατρών – Παραμένουν ανεκμετάλλευτες οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «Υπολειτουργεί το Π.Ε.Δ.Υ (πρώην Ι.Κ.Α) Αμπελοκήπων στην δυτική Θεσσαλονίκη λόγω έλλειψης ιατρών – Παραμένουν ανεκμετάλλευτες οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του»   
Μεγάλες είναι οι ελλείψεις που αντιμετωπίζει σε ιατρικό προσωπικό το πολυιατρείο του Π.Ε.Δ.Υ (πρώην Ι.Κ.Α) Αμπελοκήπων στην δυτική Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται οι ανάγκες των κατοίκων του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης και των όμορων δήμων.
Όπως δηλώνει στην εφημερίδα «Μακεδονία» η υπεύθυνη του πολυιατρείου, χειρουργός Σμαρώ Νέττα, παρά το γεγονός ότι η εν λόγω δημόσια δομή υγείας καλύπτει μια πυκνοκατοικημένη περιοχή πλέον των εκατό χιλιάδων κατοίκων, παρά ταύτα πολλοί από τους ιατρούς μετακινούνται στο Π.Ε.Δ.Υ της Πύλης Αξιού, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη έλλειψη ιατρικού προσωπικού και να καθίσταται δύσκολη η ομαλή λειτουργία του πολυιατρείου και η εξυπηρέτηση των ασθενών.
Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες των κατοίκων οι αρμόδιοι αδρανούν. Ενδεικτικό της προβληματικής κατάστασης, σύμφωνα με την εκπρόσωπο των ιατρών, είναι ότι πλέον παιδίατρος και ΩΡΛ έρχονται μόνο μία φορά την εβδομάδα, ορθοπεδικός δύο φορές την εβδομάδα, το μικροβιολογικό εργαστήριο έχει κλείσει και επίκειται και το κλείσιμο του ακτινολογικού.
Η ως άνω προβληματική κατάσταση  υφίσταται παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πολυιατρείο στεγάζεται σε υπερσύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις εκτάσεως 4.000 μέτρων, οι οποίες εάν αξιοποιούνταν με τον κατάλληλο τρόπο, θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν κατακόρυφα τις παρεχόμενες υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος υγείας, όχι μόνο στην Δυτική Θεσσαλονίκη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία. 
Χαρακτηριστικό είναι ότι το συγκεκριμένο κτίριο διαθέτει 33 γραφεία ιατρών, τα οποία θα μπορούσαν να εξυπηρετούν επί μονίμου βάσεως πλέον των 65 ιατρών, ενώ διαθέτει και ειδική κατασκευή για την λειτουργία Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.
Σύμφωνα με την ως άνω εκπρόσωπο των ιατρών, περίπου 4.000 άτομα επισκέπτονται κάθε μήνα την 
συγκεκριμένη δομή υγείας, στην  οποία, εάν υπήρχε επαρκής στελέχωση ιατρικού προσωπικού, θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται ακόμη και χειρουργικές επεμβάσεις και να προσφέρονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης. 
Σύμφωνα με το ως άνω δημοσίευμα, οι εκπρόσωποι των ιατρών προτείνουν την λειτουργία με διευρυμένο ωράριο του συγκεκριμένου πολυιατρείου ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες που προσφέρουν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Για ποιον λόγο παραμένουν αναξιοποίητες οι συγκεκριμένες σύγχρονες εγκαταστάσεις και οι υποδομές του ως άνω πολυιατρείου του Π.Ε.Δ.Υ.;
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να καλυφθούν πλήρως οι θέσεις ιατρικού προσωπικού στην συγκεκριμένη δομή υγείας και να μπορέσει να αποδώσει το εν λόγω πολυιατρείο το μέγιστο των δυνατοτήτων του;
Δεδομένου ότι, εάν η εν λόγω δομή υγείας καταστεί ένα πλήρως λειτουργικό πολυιατρείο με επάρκεια ιατρικού προσωπικού, θα αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε μεγάλο βαθμό, προτίθεται ο υπουργός να ενεργήσει κατά το δυνατόν πιο γρήγορα για την επίλυση των προαναφερόμενων προβλημάτων; 
Αθήνα, 12/08/2016
Ο ερωτών Βουλευτής
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ