Αντώνης Γρέγος: Ερώτηση σχετικά με ανησυχίες των οδηγών του ΟΑΣΘ για τους λαθρομετανάστες

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΘΕΜΑ: «Κραυγή απόγνωσης και αγωνίας  από τους οδηγούς του ΟΑΣΘ για τους λαθρομετανάστες»

Με επιστολή που απέστειλαν πρόσφατα στην διοίκηση του ΟΑΣΘ τέσσερις εκλεγμένοι συνδικαλιστές –εκπρόσωποι των οδηγών ΟΑΣΘ, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται σε δρομολόγια λεωφορείων τα οποία χρησιμοποιούν οι λαθρομετανάστες για τις μετακινήσεις τους.
Συγκεκριμένα αναφέρονται στα προβλήματα και στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί τους και οι επιβάτες λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς αλλά και της έλλειψης υγιεινής των λαθρομεταναστών και προτείνουν την λήψη συγκεκριμένων    μέτρων από την πολιτεία και την διοίκηση του ΟΑΣΘ προκειμένου να προστατευθούν τόσο οι συνάδελφοί τους όσο και το επιβατικό κοινό.
Ειδικότερα ,και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην ως άνω επιστολή τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται επίσης ραγδαία αύξηση φαινομένων προπηλακισμού και παραβατικών συμπεριφορών των προσφύγων-μεταναστών, τόσο προς τους οδηγούς, όσο και προς το λοιπό επιβατικό κοινό. Οχλαγωγίες, εκφοβισμοί, απειλές, ασέβεια σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, σεξουαλικές παρενοχλήσεις κ.α. έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα. Τα αποτελέσματα αυτών των φαινομένων είναι να τίθεται σε κίνδυνο καθημερινά η σωματική και ψυχική ασφάλεια των οδηγών και του λοιπού επιβατικού κοινού των συγκεκριμένων γραμμών, αλλά και η υποβάθμιση της αξιοπιστίας και της ποιότητας του παραγόμενου συγκοινωνιακού έργου του Οργανισμού. Επίσης λόγω των ακατάλληλων συνθηκών υγιεινής στις δομές φιλοξενίας τους, αλλά και λόγω της κουλτούρας τους σε σχέση με την προσωπική τους υγιεινή, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μεταδοτικών ασθενειών τόσο στους οδηγούς όσο και στους υπολοίπους επιβάτες οι οποίοι στριμώχνονται ανάμεσά τους.»
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ,προτείνουν την λήψη συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, όπως μίσθωση τουριστικών λεωφορείων για την μεταφορά των λαθρομεταναστών, εντατικότερους ελέγχους επί των λεωφορείων  από το προσωπικό ασφαλείας, την κατασκευή κλειστής καμπίνας οδηγού σε συγκεκριμένες γραμμές, την τοποθέτηση «κουμπιού πανικού» και τον εμβολιασμό των οδηγών που εργάζονται στις επίμαχες λεωφορειακές γραμμές.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Προτίθεται η διοίκηση του ΟΑΣΘ να αντιληφθεί το βάσιμο των ανησυχιών και των προβληματισμών των ως άνω εκπροσώπων των εργαζομένων και να εισακούσει και να πραγματοποιήσει άμεσα τα προαναφερόμενα αιτήματά τους;
Σε ποιες εν γένει ενέργειες προτίθεται να προβεί ο ΟΑΣΘ προκειμένου να διαφυλαχθεί η σωματική ακεραιότητα τόσο των εργαζομένων του  όσο και του επιβατικού κοινού από τις ως άνω καταγγελλόμενες παραβατικές συμπεριφορές των λαθρομεταναστών εντός των αστικών λεωφορείων;  

Αθήνα, 26/11/2018
Ο ερωτών Βουλευτής
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ