Ανύπαρκτοι έλεγχοι στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου




Πρόκειται για τους φορολογικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται από το υπουργείο Οικονομικών στους λεγόμενους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, δηλαδή όσους έχουν ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα άνω των 150.000 ευρώ ή ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το πρώτο τρίμηνο του 2013 έχουν ολοκληρωθεί 93 έλεγχοι σε ισάριθμους αυταπασχολούμενους και φορολογούμενους ...



μεγάλου πλούτου, ενώ ο πήχης έχει τοποθετηθεί, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, πολύ ψηλά. Μέχρι το τέλος Ιουνίου (δηλαδή μέσα στις επόμενες 60 ημέρες) θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 1.300 έλεγχοι, στόχος ο οποίος φαίνεται αδύνατο να επιτευχθεί. Για το σύνολο του έτους ο στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί 2.600 έλεγχοι. Από τους ελέγχους που ολοκληρώθηκαν βεβαιώθηκαν συνολικά πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα 2,64 εκατ. ευρώ. Από αυτά το πρώτο τρίμηνο εισπράχθηκαν 760.000 ευρώ, δηλαδή το ποσοστό των εισπράξεων ανέρχεται στο 32,2% των φόρων που βεβαιώθηκαν από τους ελέγχους. Ο στόχος που έχει τεθεί από την τρόικα για το συγκεκριμένο τύπο ελέγχων ανέρχεται στο 40%.
Οι έλεγχοι που δεν έγιναν ποτέ
Οι έλεγχοι στους οποίους υποβάλλονται οι φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου είναι ουσιαστικά εφ όλης της φορολογικής ύλης. Έτσι, ελέγχονται για το εισόδημα που έχουν δηλώσει τουλάχιστον την τελευταία πενταετία: πραγματοποιείται άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών προκειμένου να εντοπισθούν ποσά που δεν έχουν δηλωθεί ενώ γίνεται και έλεγχος στις μεταβολές της περιουσιακής τους κατάστασης (αγοραπωλησίες ακινήτων) και στο αν δικαιολογούνται αυτές από το δηλωθέν εισόδημα. Βασικοί λόγοι για τους ρυθμούς χελώνας είναι η υποστελέχωση του ελεγκτικού μηχανισμού και η απουσία ενός συγκεκριμένου και γρήγορου τρόπου διενέργειας των φορολογικών ελέγχων. Σημειώνεται ότι ενώ στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, στη μονάδα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών και στην εφορία Μεγάλων Επιχειρήσεων εργάζονται σήμερα 352 ελεγκτές. Ο στόχος είναι να έχουν προσληφθεί έως το τέλος του έτους 2.000 νέοι ελεγκτές, ενώ έως το τέλος Μαρτίου δεν έχει προσληφθεί κανείς.
Για ακόμη μια φορά ο κυβερνητικός μηχανισμός αποδεικνύει την ανικανότητα του να επιβάλλει την έννομη τάξη. Έτσι, αφήνει πάντα ανοιχτές διόδους στους φοροφυγάδες, ενώ επιβάλλει δυσβάσταχτη φορολογία στους οικονομικά ασθενέστερους. Με λίγα λόγια, ένα σύστημα καθαρά ληστρικό που το μόνο που «επιτυγχάνει» είναι να πτωχεύει περισσότερο τον Έλληνα. Απαιτείται άμεση πάταξη της φοροδιαφυγής.