Δίκτυο εμπορίας βρεφών που δρα σε Ελλάδα και Βουλγαρία αναζητούν αστυνομικοί της ασφάλειας, μετά τη σύλληψη μίας 29χρονης Βουλγάρας, που ήρθε στη Θεσσαλονίκη και γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι με σκοπό να το πουλήσει σε άτεκνο ζευγάρι.
Οι αστυνομικοί του τμήματος προστασίας ανηλίκων της ασφάλειας συνέλαβαν ακόμη δύο ...
Βούλγαρους, οι οποίοι εμφανίστηκαν σαν μεσάζοντες στην υιοθεσία, ενώ αναζητείται ακόμη μία γυναίκα από τη Βουλγαρία, η οποία θεωρείται εγκέφαλος των παράνομων υιοθεσιών.
Το κουβάρι του σχεδίου υιοθεσίας του αγοριού, σήμερα ηλικίας μόλις πέντε ημερών, ξετυλίχτηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όταν αστυνομικοί πληροφορήθηκαν πως ήδη έχει αποφασιστεί η πώληση του παιδιού, χωρίς να έχει διευκρινιστεί πόσα χρήματα θα έδιναν οι θετοί γονείς, που δεν εντοπίστηκαν. Η μητέρα του παιδιού έφτασε στη Θεσσαλονίκη με τον σύζυγό της, με μοναδικό σκοπό να γεννήσει, όπως και έγινε, την Κυριακή 13 Ιανουαρίου. Ο σύζυγός της επέστρεψε στη χώρα τους και η ίδια έμεινε στο νοσοκομείο, όπου την επισκεπτόταν μία ομοεθνής της.
Η συγκεκριμένη γυναίκα, η οποία αναζητείται, εμφανίζεται από την ίδια τη μητέρα να έχει αναλάβει τον εντοπισμό ζευγαριού, για να υιοθετήσει το παιδί. Ήταν αυτή που υποσχέθηκε στη φυσική μητέρα το ποσό των 3.000 ευρώ. «Γνώριζα ότι θα πουλήσω το παιδί μου», απάντησε η 29χρονη στους αστυνομικούς του τμήματος προστασίας ανηλίκων, οι οποίοι έκαναν έφοδο στο νοσοκομείο και τη συνέλαβαν. Πριν την πώληση του παιδιού, ακόμη δύο Βούλγαροι, που κατηγορούνται ότι θα μεσολαβούσαν για την παράνομη υιοθεσία, ανέλαβαν την έκδοση όλων των πιστοποιητικών με τα οποία το παιδί θα δίδονταν στους θετούς γονείς. Οι δύο αλλοδαποί συνελήφθησαν και αυτοί μαζί με τη γυναίκα.
Η δράση του δικτύου
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη του κυκλώματος ύστερα από πληροφορίες ότι η γυναίκα ήρθε στην Ελλάδα με μοναδικό σκοπό να γεννήσει και να πουλήσει το παιδί της. Εκτιμούν πως εκτός της Βουλγάρας που αναζητούν, στο ίδιο δίκτυο συμμετέχουν και έλληνες, υποβοηθητικοί για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, αλλά και άνθρωποι που αναλαμβάνουν τον εντοπισμό άτεκνων ζευγαριών.
Το γεγονός ότι η 29χρονη ζει στη βορειοανατολική πλευρά της Βουλγαρίας και συγκεκριμένα σε περιοχή που αποτελεί το κέντρο εμπορίας βρεφών, οδηγεί τις διωκτικές αρχές στο συμπέρασμα πως η νεαρή πείστηκε από τους εγκεφάλους του κυκλώματος να βγάλει χρήματα με αυτόν τον τρόπο.
Οι περιπτώσεις παράνομων αγοραπωλησιών παιδιών στην Ελλάδα είναι δεκάδες, που έχουν ήδη εξιχνιαστεί από τις αστυνομικές αρχές σε όλη τη χώρα, ενώ το ζήτημα έχει απασχολήσει και σε διακρατικές επαφές τις διωκτικές αρχές Ελλάδας - Βουλγαρίας. Τα μέλη του κυκλώματος εντοπίζουν γυναίκες σε πόλεις όπως το Σλίβεν και η Βάρνα, που αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα, και τις πείθουν να βγάλουν χρήματα πουλώντας παιδιά. Κυρίως πρόκειται για γυναίκες Ρομά και έχει καταγραφεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις έρχονται ελάχιστες ημέρες πριν να γεννήσουν στην Ελλάδα και εισάγονται αμέσως σε δημόσια νοσοκομεία.
Οι μητέρες των παιδιών εισπράττουν συνήθως 3.000 ευρώ εάν τα νεογέννητα είναι αγόρια, ενώ η τιμή μειώνεται στις 2.500 ευρώ για τα κορίτσια. Αντίθετα, τα μέλη του κυκλώματος που εκμεταλλεύονται την οικονομική κατάσταση των γυναικών διαπραγματεύονται την πώληση των παιδιών από 15.000 έως 20.000 ευρώ.
Εντύπωση προκαλούν τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν οι συντονιστές των παράνομων υιοθεσιών, προκειμένου να μη συλληφθούν. Θετοί γονείς έχουν περιγράψει πως έφτασαν σε σημείο να παραλάβουν τα παιδιά που υιοθέτησαν μέχρι και μέσα σε αστικό λεωφορείο. «Στη μία στάση πήραν τη σακούλα με τα χρήματα και στις επόμενες έδωσαν το παιδί», περιέγραψαν στη «Μ» άνθρωποι που πληροφορήθηκαν τέτοιες διαδικασίες… χολιγουντιανού τύπου.
Συντονισμός συλλήψεων για την παράνομη υιοθεσία
Η εμπορία βρεφών με σκοπό την παράνομη υιοθεσία είχε αποτελέσει αντικείμενο κοινής επιχείρησης που πραγματοποίησαν αστυνομικές αρχές της Ελλάδας και της Βουλγαρίας ύστερα από ανταλλαγή πληροφοριών για τη δράση συγκεκριμένων προσώπων που είχαν στήσει κύκλωμα.
Το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η κοινή επιχείρηση τον Ιανουάριο του 2011 δόθηκε στη συνάντηση που είχαν ο τότε υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών και αρχηγό της βουλγαρικής αστυνομίας. Όπως διαπιστώθηκε, τα μέλη του κυκλώματος εντόπιζαν γυναίκες Ρομά από τις περιοχές της Ανατολικής Βουλγαρίας (Βάρνα, Μπουργκάς, Γιαμπόλ) και τις έπειθαν να πουλήσουν τα παιδιά που θα γεννούσαν με αντίτιμο 2.000 έως 3.000 ευρώ. Στον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης τους μεταφέρονταν στην Ελλάδα και γεννούσαν σε ελληνικά νοσοκομεία. Στη συνέχεια τα μέλη του δικτύου που είχαν εγκατασταθεί στη Λαμία και την Αθήνα αναλάμβαναν να βρουν άτεκνα ζευγάρια που ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν παιδιά.
Οι υιοθεσίες προχωρούσαν ακόμη και αν οι μητέρες των νεογέννητων μετάνιωναν. Οι δράστες κατηγορούνται ότι άρπαζαν τα νεογέννητα παρά τη θέλησή τους και με πλαστές ληξιαρχικές πράξεις άλλαζαν τα ονόματά τους, ενώ απειλούσαν τις οικογένειες των γυναικών σε περίπτωση που αποκάλυπταν όσα έγιναν. Από την έρευνα προέκυψαν 17 περιπτώσεις τέτοιων υιοθεσιών, για τις οκτώ εκ των οποίων οι μητέρες των νεογέννητων φέρονται πως αρνήθηκαν τελικά να δώσουν τα παιδιά τους, αλλά τα έχασαν.
Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com
makthes.gr