Για στυγνό εκβιασμό από την πλευρά της Τουρκίας κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ, καθώς φορείς και οργανισμοί του πολιτισμού απ' όλο τον κόσμο καταγγέλλουν τους Τούρκους ότι εκβιάζουν πολλές ξένες κυβερνήσεις απαιτώντας να επιστραφούν χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα που εκτίθενται σε μερικά από τα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου. ...
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές από το χώρο του πολιτισμού σε Βερολίνο, Παρίσι και Νέα Υόρκη, η Τουρκία απειλεί να μην ανανεώσει την άδεια ανασκαφής σε πολλούς ξένους αρχαιολόγους που διεξάγουν έρευνες σε τουρκικούς αρχαιολογικούς χώρους, εάν οι κυβερνήσεις τους δεν δεχτούν να επιστρέψουν αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, αφαιρέθηκαν παράνομα από τα εδάφη της.
Ο «πολιτιστικός πόλεμος» όμως που έχει ξεκινήσει η γειτονική χώρα με τις κυβερνήσεις του κόσμου δεν περιορίζεται εκεί, αναφέρει χθεσινό άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Guardian, καθώς οι Τούρκοι απειλούν ότι θα λάβουν περαιτέρω μέτρα, σταματώντας να δανείζουν αρχαιολογικούς θησαυρούς τους σε ξένα μουσεία.
«Πατώντας» πάνω στην ολοένα αυξανόμενη διπλωματική και οικονομική ισχύ της, η Άγκυρα έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι η ανάκτηση των αρχαιολογικών θησαυρών της χώρας από μουσεία του εξωτερικού αποτελεί υψηλής προτεραιότητας στόχο, κάνοντας λόγο ακόμη και για «πολιτιστικό πόλεμο».
Αρνείται, ωστόσο, την κατηγορία ότι έχει προβεί σε ανακλήσεις αδειών ξένων ερευνητών, ένας ισχυρισμός που βρίσκει αντίθετο το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, το οποίο ιδρύθηκε το 1829 και είναι υπεύθυνο για μερικές από τις σημαντικότερες ανασκαφές σε τουρκικό έδαφος. Αξιωματούχοι του Ινσιτούτου αναφέρουν ότι έχουν «νιώσει» ουκ ολίγες φορές το μένος των τουρκικών αρχών, κάτι που επιβεβαιώνει και το Πρωσσικό Ίδρυμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Βερολίνο, το οποίο ισχυρίζεται ότι η Τουρκία παίζει «πολύ βρώμικα», απειλώντας το μέλλον της επιστημονικής έρευνας.
«Οι Τούρκοι έχουν υιοθετήσει μία πολύ επιθετική, εκβιαστική πολιτική, ανακαλώντας τις άδειες πολλών ξένων αρχαιολόγων», αναφέρει αξιωματούχος του εν λόγω Ιδρύματος.
«Στα μαχαίρια» όμως βρίσκεται η Τουρκία με το Μουσείο του Λούβρου, καθώς και με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη, απαιτώντας την επιστροφή σημαντικού αριθμού αρχαιολογικών ευρημάτων.
Την ίδια στιγμή, Τούρκοι αρχαιολόγοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι δεν κάνει τίποτα για να διατηρήσει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους, προβαίνοντας ακόμη και στην καταστροφή τους, όπως συνέβη πρόσφατα στην περίπτωση των ρωμαϊκών λουτρών στην επαρχία του Ιζμίρ, τα οποία καταστράφηκαν ως συνέπεια της απόφασης της κυβέρνησης να κατασκευάσει στην περιοχή φράγμα, με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος.
iefimerida.gr