Ερώτηση του Αντώνη Γρέγου για την παράνομη εκμετάλλευση κοινόχρηστων θέσεων στάθμευσης στην Θεσσαλονίκη


Αντώνης Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΠΡΟΣ:
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «Παράνομη εκμετάλλευση κοινόχρηστων θέσεων στάθμευσης από ιδιωτικούς σταθμούς αυτοκινήτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με επακόλουθο την φοροδιαφυγή εις βάρος του δημοσίου» ...




Στον Δήμο Θεσσαλονίκης  και ειδικότερα στο ιστορικό κέντρο της πόλεως, συντελούνται από την νυν δημαρχία εκτεταμένες πεζοδρομήσεις και μετατροπές οδών σε ήπιας κυκλοφορίας οι οποίες μέχρι πρότινος παρείχαν στους πολίτες και ειδικότερα στους μόνιμους κατοίκους του κέντρου, την δυνατότητα στάθμευσης των οχημάτων τους. Σήμερα έχουν ελαχιστοποιηθεί οι κοινόχρηστες θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με άμεσο αποτέλεσμα την αδυναμία εξεύρεσης θέσης στάθμευσης ειδικά των κατοίκων του κέντρου. Σε συνδυασμό με την έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου εξασφάλισης αυτών των θέσεων από την νυν δημαρχία, έχει δημιουργηθεί ανυπόφορη και απαράδεκτη κατάσταση με άμεσο αντίκτυπο στο βιοτικό επίπεδο και την καθημερινότητα ειδικά των πολιτών κατοίκων της περιοχής.
Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αλλά και σε συνέντευξη τύπου ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, κ. Ανδρέας Κουράκης και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα κυκλοφορίας, κ. Γιώργος Δημαρέλος κατήγγελλαν πως θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης του Δήμου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εκμεταλλεύονται ιδιώτες, ιδιοκτήτες παρκινγκ αλλά και περιπτέρων, για να βγάλουν χρήματα. Ειδικότερα ο κ. Δημαρέλος κατήγγειλε πως υπάρχουν συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες παρκινγκ που «κρατούν» τις θέσεις στάθμευσης παρά την οδό έξω από τα παρκινγκ τους και τις δίνουν στους πελάτες τους, για να τους εξυπηρετούν, αν και οι θέσεις αυτές ανήκουν στο Δήμο. Ισχυρίστηκαν επίσης πως δεν νομιμοποιείται ο οικείος Δήμος να ενεργήσει σχετικά αλλά είναι αρμοδιότητα του Σ.Δ.Ο.Ε. να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.
Επειδή συνεπεία της καταστάσεως αυτής ο Δήμος Θεσσαλονίκης όπως και το Ελληνικό Δημόσιο υφίσταται οικονομική ζημία.
Επειδή συνεπεία της καταστάσεως αυτής ειδικά οι πολίτες κάτοικοι του κέντρου της Θεσσαλονίκης υφίστανται καθημερινή ταλαιπωρία και συνεπώς υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου.
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1) Έχει ενημερωθεί αρμοδίως σχετικά το Σ.Δ.Ο.Ε. από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης;
2) Εάν έχει ενημερωθεί αρμοδίως σχετικά το Σ.Δ.Ο.Ε. σε ποιες ενέργειες έχει προβεί;
3) Εάν δεν έχει ενημερωθεί αρμοδίως σχετικά, σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί προκειμένου να παύσει η εν λόγω παράνομη λόγω και της φοροδιαφυγής μακροχρόνια κατάσταση;
 
Αθήνα, 18/04/2013
 

Ο Ερωτών Βουλευτής
 

Αντώνης Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ