ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΡΕΓΟΣ: Eρώτηση για τα 1800 ακινητοποιημένα βαγόνια με εμπορεύματα στην Ειδομένη λόγω των λαθρομεταναστών

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΘΕΜΑ: «Ακινητοποιημένα βρίσκονται 1800 βαγόνια με εμπορεύματα στην Ειδομένη λόγω των λαθρομεταναστών»
Ακινητοποιημένα στην Ειδομένη βρίσκονται περίπου 1800 βαγόνια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που μεταφέρουν εμπορεύματα προς την Κεντρική Ευρώπη. Το τεράστιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί λόγω του αποκλεισμού της σιδηροδρομικής γραμμής στο σημείο από τις 18 Νοέμβριου, όταν 1500 περίπου λαθρομετανάστες κατέλαβαν τις γραμμές διακόπτοντας τα δρομολόγια των τραίνων, διαμαρτυρόμενοι επειδή οι αρχές των Σκοπίων δεν τους επιτρέπουν τη διέλευση. Συνολικά επηρεάζονται περίπου 1800 βαγόνια εντός και εκτός Ελλάδας, όπως δήλωσε σε μέσα μαζικής ενημέρωσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος. Μέσα στα Σκόπια έχουν εγκλωβιστεί με κατεύθυνση την Ελλάδα 4 τρένα ενώ στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθηνά έχουν εγκλωβιστεί τρένα που δεν μπορούν να κατευθυνθούν μέσω Σκοπίων στην Ευρώπη. Η ζημιά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέχρι στιγμής αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ περίπου, σύμφωνα με τον κ. Ζηλιασκόπουλο.
Πλήγμα όμως δέχεται και η αξιοπιστία της εταιρίας, καθώς δεν μπορεί να εκτελέσει τα δρομολόγια. Μεγάλοι πελάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως η Cosco, η Hewlett Packard και η Sony, αλλά και εισαγωγικές εταιρίες, εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια και τονίζουν ότι και εν όψει Χριστουγέννων θα δημιουργηθούν προβλήματα στην αγορά. Μάλιστα, μεγάλες ξένες εταιρίες που συνεργάζονται με τις μεταφορικές εταιρίες που χρησιμοποιούν τη σιδηροδρομική γραμμή, απειλούν να διακόψουν τη συνεργασία τους με την Ελλάδα.
Δυσαρέσκεια εκφράζουν όμως και ελληνικές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να παραλάβουν τα προϊόντα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι μέσα στα εγκλωβισμένα βαγόνια βρίσκονται περίπου 1500 τόνοι ζάχαρης αλλά και τρόφιμα σε ψυγεία, που προορίζονται για μεγάλη αλυσίδα υπεραγορών. Η επιχείρηση τονίζει ότι έχουν εκδοθεί οι χριστουγεννιάτικοι κατάλογοι της υπεραγοράς, αλλά τα προϊόντα δεν μπορούν να φτάσουν στα ράφια. Ανάμεσα στα προϊόντα που παραμένουν στα βαγόνια είναι καύσιμα, πρώτες ύλες και ηλεκτρονικός εξοπλισμός. Ενόψει του ότι η παρακώλυση των συγκοινωνιών αποτελεί ποινικό αδίκημα, το οποίο μάλιστα εν προκειμένω, με τον τρόπο και στον χρόνο που τελείται, προκαλεί μέγιστη οικονομική ζημία σε πολλές επιχειρήσεις αλλά και στο ελληνικό δημόσιο.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
Πρόκειται οι αρμόδιες δικαστικές αρχές να ασκήσουν τα νόμιμα εις βάρος των ως άνω παρανομούντων λαθρομεταναστών και οι αστυνομικές δυνάμεις να προχωρήσουν στην άμεση σύλληψή τους και απομάκρυνσή τους ώστε να αποκατασταθεί η ευνομία στην Ειδομένη και να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη τέλεση των σιδηροδρομικών δρομολογίων;
Πρόκειται να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για την μη εκτέλεση των σιδηροδρομικών δρομολογίων και στους υπαλλήλους που ήταν υπεύθυνοι για την ομαλή διεξαγωγή των συγκεκριμένων δρομολογίων;
Αθήνα, 08/12/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ