Αντώνης Γρέγος: Ερώτηση για την έλλειψη πρατηρίων στον ανεφοδιασμό των περιπολικών της ΕΛ.ΑΣ

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΘΕΜΑ: «Χωρίς πρατήρια για ανεφοδιασμό των περιπολικών της ΕΛ.ΑΣ»  
Τεράστιες αποστάσεις είναι αναγκασμένοι να διανύουν οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να εφοδιάσουν με καύσιμα τα υπηρεσιακά τους οχήματα. Αιτία είναι η καθυστέρηση πληρωμής του δημοσίου στους πρατηριούχους, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να αρνούνται να τους εξυπηρετήσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου, όπου τα πληρώματα των αυτοκινήτων διανύουν συνολικά 32 χιλιόμετρα για να βάλουν βενζίνη και να επιστρέψουν στη βάση τους. Όπως παραδέχτηκε και ο ταξίαρχος του νομού, Μανώλης Πετάσης, όλοι οι πρατηριούχοι στους οποίους απευθύνθηκε η Αστυνομία, όπως και ο Δήμος και το Λιμενικό, αρνήθηκαν να συνεργαστούν, ενώ ο μοναδικός που δέχθηκε διατηρεί πρατήριο καυσίμων σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από την Αστυνομική Διεύθυνση.
Για τον λόγο αυτό, ο ταξίαρχος απηύθυνε έκκληση για παραχώρηση οικοπέδου, προκειμένου να ανεγερθεί πρατήριο καυσίμων αποκλειστικά για την ΕΛ.ΑΣ. και την Πυροσβεστική. Εν τω μεταξύ, η επισκευή των οχημάτων της Άμεσης Δράσης και των μηχανών της ΔΙΑΣ που είναι ακινητοποιημένα από βλάβες ή τρακαρίσματα στηρίζεται σε χορηγίες και δωρεές. Ειδικότερα, έχει εξασφαλιστεί χορηγία από δωρητές για την επισκευή 50 περιπολικών και επιχειρείται κάτι αντίστοιχο και για τις μηχανές, καθώς από τις 1.300 κυκλοφορούν μόνο οι 600.
Πέραν, όμως, της έλλειψης πρατηρίων και οχημάτων, αξίζει να σημειωθεί και η μείωση προσωπικού, αφού ο αριθμός τους σήμερα έχει πέσει κάτω από 2.300 από περίπου 3.000 που ήταν μαζί με την ομάδα ΔΕΛΤΑ. Επισημαίνεται ότι, την ίδια στιγμή που όλα τα ανωτέρω καθιστούν την αστυνόμευση των Ελλήνων πολιτών δυσχερέστατη, διατίθενται αφειδώς υπηρεσιακά οχήματα για τη φύλαξη των VIP. Συγκεκριμένα, 170 αυτοκίνητα έχουν φύγει από μάχιμες υπηρεσίες για τη φύλαξη πολιτικών, δικαστικών, επιχειρηματιών, εκδοτών και δημοσιογράφων.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Θα αποπληρώσει το δημόσιο τα οφειλόμενα στους πρατηριούχους ώστε να δέχονται να εφοδιάζουν τα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ;
Θα παραχωρηθεί οικόπεδο στην Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου για να αξιοποιηθεί για την δημιουργία πρατηρίου;
Θα χορηγηθούν κονδύλια για την επισκευή των οχημάτων και των μηχανών ή θα πρέπει η κάθε υπηρεσία να στηρίζει τις ελπίδες της σε ενδεχόμενη καλή διάθεση των δωρητών;
Θα ανακληθούν άμεσα από τη φύλαξη των VIP υπηρεσιακά οχήματα ώστε να επιστρέψουν σε περιοχές που έχουν ανάγκη από αυξημένη αστυνόμευση, όπως για παράδειγμα στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας;
Αθήνα, 17/03/2016
Ο ερωτών Βουλευτής
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ