Αντώνης Γρέγος: Ερώτηση για την επιτακτική ανάγκη επαναφοράς των δομών υγείας της Σαμοθράκης στην λίστα των άγονων περιοχών

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Επιτακτική η ανάγκη επαναφοράς των δομών υγείας της Σαμοθράκης στην λίστα των άγονων περιοχών»
Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στην  Σαμοθράκη, η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας βάσει της οποίας δεν περιλαμβάνεται το νησί στις «προβληματικές και άγονες» περιοχές της χώρας, ώστε να παρέχονται οικονομικά κίνητρα σε όσους γιατρούς υπηρετούν στις δομές υγείας του.
Είχε προηγηθεί απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας, τον Ιούνιο του 2016, στην οποία περιλαμβάνονταν κανονικά το Κέντρο Υγείας και το Περιφερειακό Ιατρείο της Καμαριώτισσας στη λίστα με τις άγονες περιοχές, προκειμένου το ιατρικό προσωπικό της νήσου να  λαμβάνει κανονικά το προβλεπόμενο επίδομα.
Στη νέα τροποποιητική απόφαση, ωστόσο, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 16 Μαϊου 2017, εντελώς αναιτιολόγητα δεν περιλαμβάνονται οι δομές  Υγείας του νησιού, με αποτέλεσμα  να μην δικαιούνται πλέον το ως άνω επίδομα όσοι ιατροί υπηρετούν στην νήσο.    
Σημειωτέον  δε ότι  η Σαμοθράκη  αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα έλλειψης ιατρικού προσωπικού, αφού παρά τις διαρκείς προκηρύξεις θέσεων, πολύ δύσκολα κάποιος  γιατρός, με ένα απλό μισθό, θα αποφάσιζε να διαμείνει σε ένα νησί που αντιμετωπίζει προβλήματα και με τη θαλάσσια συγκοινωνία, πολλώ δε μάλλον την στιγμή που δεν θα λαμβάνει καμία επιπλέον οικονομική ενίσχυση με την επιλογή του να υπηρετήσει εκεί.
Οι φορείς της νήσου αλλά και γενικότερα του νομού Έβρου,  έχουν ήδη απευθύνει έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα που προέκυψε, με την έκδοση διορθωτικής απόφασης.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Για ποιον λόγο δεν περιλαμβάνονται οι δομές υγείας της Σαμοθράκης στις λίστες των δομών υγείας αγόνων περιοχών;
Πρόκειται να διορθωθεί άμεσα η καταγγελλόμενη αβλεψία ,όπως αιτείται το σύνολο των φορέων όχι μόνο της Σαμοθράκης αλλά και του νομού Έβρου γενικότερα;

Αθήνα, 7/6/2017
Ο ερωτών Βουλευτής
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ