Αντώνης Γρέγος: Ερώτηση σχετικά με τον εμπαιγμό των Εθελοντών Μακράς Θητείας για το θέμα των διπλών εισφορών

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
            ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
            ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «Εμπαιγμός των Εθελοντών Μακράς Θητείας για το θέμα των διπλών εισφορών»

Σύμφωνα με επιστολή που έλαβα από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αποστράτων Εθελοντών Μακράς Θητείας, τα όρια του εμπαιγμού αγγίζει το θέμα των διπλών εισφορών από τα συναρμόδια υπουργεία. Κατόπιν επιστολών που απέστειλαν στους αρμόδιους υπουργούς, οι απαντήσεις που έλαβαν έχουν ως εξής: Το Υπουργείο Οικονομικών με το ΑΠ 1615/2016-17 Φεβρ. 2017, ενημέρωσε πως υπεύθυνο είναι το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το υπουργείο Εργασίας με το Φ.20021/57647/Δ15/16.969/15 Δεκ. 2017 έγγραφό του ενημέρωσε πως υπεύθυνο είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο εν τέλει με το έγγραφο Φ.900α/1428/15789/2 Φεβρ. 2018/ΥΠΕΘΑ/Γ.Ν.Π./Τ.Κ.Ε. ενημερώνει πως αρμόδια είναι τα προηγούμενα δύο υπουργεία.
Το θέμα που τους απασχολεί και για τον λόγο αυτό κινούν τις διαδικασίες- ιδιαίτερα μετά το κλίμα αισιοδοξίας για την δικαίωση του αγώνα τους που είχε καλλιεργήσει εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας- ώστε να λάβουν μια σαφή απάντηση από τα αρμόδια υπουργεία είναι το ζήτημα των διπλών εισφορών για τον ίδιο χρόνο ασφάλισης στα Μετοχικά Ταμεία. Άλλωστε, η ρύθμιση αυτή επρόκειτο να νομοθετηθεί τον Σεπτέμβριο του 2015, αλλά αναβλήθηκε λόγω της προκήρυξης των εκλογών και συνοδευόταν από θετικές εισηγήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου (1η συνεδρίαση Ελεγκτικού Συνεδρίου της 3 Ιουνίου 2015) και την υπ’ αριθμ. 74/16/2015 Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
Δεδομένου ότι οι Εθελοντές Μακράς Θητείας έχουν καταβάλλει κανονικά όλες τις προβλεπόμενες εισφορές προς τα Μετοχικά τους Ταμεία, όπως όλοι οι ομοιόβαθμοί τους Μόνιμοι Στρατιωτικοί, ποιος λόγος συντρέχει για την καταβολή διπλών εισφορών για τον ίδιο χρόνο ασφάλισης;
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την οριστική επίλυση του προβλήματος;

Αθήνα, 02/03/2018
Ο ερωτών Βουλευτής
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ