Αντώνης Γρέγος: Ερώτηση σχετικά με ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «Μεγάλες οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης»  

Σύμφωνα με δηλώσεις της αντιπροέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), αναισθησιολόγου-εντατικολόγου και διευθύντριας ΕΣΥ στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης κ. Ελένης Μουλούδη, μεγάλο είναι το πρόβλημα της μη λειτουργίας πολλών κλινών ΜΕΘ στην Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα, η Θεσσαλονίκη διαθέτει 102 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων όμως το 20% είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτών. Όπως αναφέρει η κ. Μουλούδη, οι συμβάσεις των νοσηλευτών οι οποίοι προσλαμβάνονται μέσω ΟΑΕΔ ή ΚΕΕΛΠΝΟ, λήγουν μέχρι αυτοί να μάθουν πώς να λειτουργούν στις ΜΕΘ, με αποτέλεσμα το πρόβλημα της υποστελέχωσης και της έλλειψης εξειδικευμένου και κατάλληλα εκπαιδευμένου νοσηλευτικού προσωπικού να τείνει να γίνει μακροχρόνιο.
Την προβληματική αυτή κατάσταση επιδεινώνουν και οι κενές οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού στις ΜΕΘ, εφόσον μεγάλο ποσοστό των διαθέσιμων εντατικολόγων ιατρών είναι αποσπασμένοι σε άλλα τμήματα, με αποτέλεσμα να υφίσταται κίνδυνος να μην υπάρχουν εντατικολόγοι ιατροί σε λίγα χρόνια, σύμφωνα με την κ. Μουλούδη.

Ερωτάται   ο αρμόδιος υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό των ΜΕΘ στην Θεσσαλονίκη και να καταστούν αυτές λειτουργικές στο σύνολό τους;

Αθήνα, 3/7/2018
Ο ερωτών Βουλευτής
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ