Αντώνης Γρέγος: Ερώτηση για την επιτακτική ανάγκη άμεσης συντήρησης του αναχώματος Καλοχωρίου

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΘΕΜΑ: «Επιτακτική η ανάγκη άμεσης συντήρησης του αναχώματος Καλοχωρίου προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πλημμυρών στη δυτική Θεσσαλονίκη»  
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κώστα Γιουτίκα, υφίσταται μεγάλος κίνδυνος  στο άμεσο μέλλον  να πλημμυρίσει με θαλασσινό νερό μια περιοχή δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων στη δυτική πλευρά του νομού Θεσσαλονίκης, λόγω της άθλιας κατάστασης του κατασκευασμένου τη δεκαετία του 1950 αναχώματος στην περιοχή του Καλοχωρίου.
Όπως αναφέρει ο κ. Γουτίκας, το συγκεκριμένο ανάχωμα που προστατεύει τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου και μία έκταση χιλιάδων στρεμμάτων  η οποία βρίσκεται χαμηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας και εκτείνεται μέχρι το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, έχει  υποστεί σημαντικότατες φθορές σε τουλάχιστον δέκα σημεία, κυρίως στο ύψος της Χαλάστρας, ενώ μέσα σε μόλις δύο χρόνια έχει υποχωρήσει αρκετά μέτρα.
Βάσει των λεγομένων του κ. αντιπεριφερειάρχη  και σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, ο κίνδυνος είναι άμεσος ακόμη και για τον προσεχή χειμώνα, ενώ εκτιμάται ότι σε περίπτωση που καταρρεύσει το εν λόγω ανάχωμα θα πλημμυρίσει ολόκληρη η περιοχή έως και την  εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων  από την ακτογραμμή.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
Προτίθενται να μεριμνήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να αποκατασταθούν άμεσα οι φθορές του συγκεκριμένου αναχώματος στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου και να αποτραπεί ο κίνδυνος εκτεταμένων πλημμυρών στη δυτική πλευρά του νομού Θεσσαλονίκης;   
Αθήνα, 17/07/2018
Ο ερωτών Βουλευτής
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ