Αντώνης Γρέγος: Ερώτηση για την μη εφαρμογή του Ν. 4039/2012 αναφορικά με τις υποχρεώσεις του στην αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων στον Δήμο Πατρών

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «Ο Δήμος Πατρέων εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τον Ν. 4039/2012 αναφορικά με τις υποχρεώσεις του στην αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων»   
Ο Δήμος της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδος, εξακολουθεί προκλητικά να κωφεύει στις επιταγές του Νόμου σχετικά με την μέριμνα των αδέσποτων ζώων.
Οι δημοτικοί ιθύνοντες αρνούνται να εφαρμόσουν τα όσα αναλυτικά ορίζει το άρθρο 9 του Ν. 4039/2012 και ιδίως στις παραγράφους 1 και 2.
Το έργο του Δήμου, έχουν πλήρως υποκαταστήσει οι εθελοντές φιλόζωοι οι οποίοι επί εικοσιτετράωρου βάσεως  δέχονται κλήσεις είτε από πολίτες, είτε από τις Αστυνομικές Αρχές για την αντιμετώπιση περιστατικών τραυματισμού ζώων, εγκατάλειψης και κακοποίησης.
Φυσικά κάθε ζήτημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στείρωσης και χειρουργικής επέμβασης αδέσποτων ζώων, αντιμετωπίζεται από τους φιλόζωους εθελοντές, εξ’ ιδίων πόρων.
Οι μεμονωμένες περιπτώσεις παροχής βοήθειας εκ μέρους του Δήμου, είτε με την μορφή προγράμματος στείρωσης, είτε με την επίλυση  κάποιων έκτακτων περιστατικών (μετρημένων στα δάχτυλα) γίνεται κατόπιν άσκησης ιδιαίτερα μεγάλης πίεσης εκ μέρους των φιλοζωικών σωματείων και των μελών τους.
Καμία απολύτως μέριμνα για την δημιουργία ενός δημοτικού κτηνιατρείου, έργου που θα έθετε τις βάσεις για την στείρωση εκατοντάδων ζώων, αλλά και την παροχή πρώτων βοηθειών σε δεκάδες περιστατικά που χρήζουν κτηνιατρικής περίθαλψης.
Τα ανωτέρω έχουν ως αποτέλεσμα ο αριθμός των αδέσποτων να αυξάνει, οι εθελοντές να αδυνατούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες, πολλά ζώα να θανατώνονται με δηλητήριο από «αγανακτισμένους» δημότες, πολλά ζώα να πεθαίνουν στο δρόμο, λόγω έλλειψης τροφής και κτηνιατρικής φροντίδας.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
 Για ποιο λόγο ο Δήμος της Πάτρας δεν εφαρμόζει τον Νόμο;
Ως πότε το έργο της δημοτικής αρχής θα υποκαθίσταται από τα φιλοζωικά σωματεία;
Αθήνα, 25/01/2019
Ο ερωτών Βουλευτής
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης 
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ