Αντώνης Γρέγος: Ερώτηση περί του αιτήματος αποκατάστασης, αναπαλαίωσης και ανάδειξης του παλαιού κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
            ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΘΕΜΑ: «Περί του αιτήματος αποκατάστασης, αναπαλαίωσης και ανάδειξης  του παλαιού κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών»  

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου και καταγγελίες κατοίκων και φορέων της περιοχής, στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκεται το παλαιό πέτρινο κτίριο το οποίο στέγαζε στο παρελθόν το Δημοτικό Σχολείο στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών. Το συγκεκριμένο σχολείο ,το οποίο είχε κτιστεί μεταπολεμικά με προσωπική εργασία των κατοίκων του χωριού , υπέστη σημαντικές υλικές ζημίες από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το νομό Γρεβενών το 1995, ενώ τον Φεβρουάριο του 2017 πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς την στέγη του. Έκτοτε το παλαιό πέτρινο κτίριο αφέθηκε στην τύχη του, ενώ οι εκκλήσεις των τοπικών φορέων και του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού για την αποκατάστασή του δεν είχαν καμία τύχη.  
Δεδομένου του ότι σε πλείστες περιπτώσεις τα παλαιά δημοτικά σχολεία  πολλών χωριών του νομού Γρεβενών έχουν αποκατασταθεί και αναπαλαιωθεί προκειμένου να αποτελούν  μαζί με τις εκκλησίες σημείο αναφοράς και κόσμημα του κάθε χωριού, οι κάτοικοι του Αγίου Γεωργίου μέσω του τοπικού τύπου αλλά και με παρεμβάσεις τους στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Γρεβενών αιτούνται να ληφθεί μέριμνα και για το προαναφερόμενο παραδοσιακό οίκημα- πολιτιστικό μνημείο του τόπου τους.
Δέον μάλιστα να σημειωθεί ότι ο Άγιος Γεώργιος (πρώην «Τσούρχλι») του νομού Γρεβενών αποτελεί ένα ιστορικό και μεγάλο σε πληθυσμό χωριό το οποίο τυγχάνει γενέτειρα του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου και ως εκ τούτου  δέχεται πλήθος προσκυνητών από όλη την Ελλάδα.

Ερωτώνται οι  αρμόδιοι υπουργοί:
Προτίθενται οι αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν στην αποκατάσταση και αναπαλαίωση του συγκεκριμένου  ιστορικού κτιρίου;
Έχει εκπονηθεί μελέτη για την σε πρώτη φάση στατική ενίσχυση του κτιρίου και αποκατάσταση της σκεπής του ;
Πρόκειται να υπάρξει σχεδιασμός και μέριμνα για την πλήρη αποκατάσταση, ανάδειξη και αξιοποίηση του εν λόγω παραδοσιακού κτιρίου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και για πολιτιστικούς σκοπούς;

Αθήνα, 2/1/2019
Ο ερωτών Βουλευτής
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ