Αντώνης Γρέγος: Ερώτηση για τις χαοτικές καταστάσεις τις οποίες έχει προκαλέσει η λειτουργία του ΕΦΚΑ

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΘΕΜΑ: «Χαοτικές καταστάσεις έχει προκαλέσει η λειτουργία του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων»
Οργανωτικό και διοικητικό χάος στη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς και έντονη ανησυχία για τις συνέπειες που ενδέχεται αυτό να έχει στην εξυπηρέτηση των πολιτών, περιγράφουν η πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στο Ταμείο (ΠΟΠΟΚΠ) και η ομοσπονδία υπαλλήλων του ΙΚΑ (ΠΟΣΕ – ΙΚΑ) .
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι, εάν τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, πρόκειται να προκληθούν χαοτικές καταστάσεις.
Σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες, ακόμη δεν υπάρχει ενιαία εφαρμογή απόδοσης ασφαλιστικής ικανότητας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να εμφανιστούν ανασφάλιστοι εκατομμύρια συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι. Επιπλέον, το μητρώο του ΕΦΚΑ δεν λειτούργησε ούτε λειτουργεί ακόμη ολοκληρωμένα, με συνέπεια να έχουν γίνει τεράστια λάθη κατά τη μεταφορά των δεδομένων από τα μητρώα των επιμέρους υπηρεσιών, να έχουν χαθεί δεδομένα ασφαλισμένων και να έχουν δημιουργηθεί εμπλοκές σε πλείστες διαδικασίες ώστε να υφίσταται κίνδυνος πρόκλησης ανεπανόρθωτης ζημίας για τους ασφαλισμένους.
Την ήδη προβληματική κατάσταση που προαναφέρθηκε επιτείνει, σύμφωνα με τους εκπρόσωπους των εργαζομένων, και η έλλειψη υποδομών και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στην λειτουργία των αρμοδίων υπηρεσιών.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Για ποιον λόγο δεν υπήρξε μέριμνα από τους αρμόδιους φορείς ώστε να αποτραπούν οι προαναφερόμενες προβληματικές καταστάσεις;
Πρόκειται να διεξαχθεί έρευνα προκειμένου να καταλογιστούν τυχόν ευθύνες;
Υπάρχει δυνατότητα άμεσης επίλυσης των προαναφερόμενων προβλημάτων, ώστε να αποτραπούν περαιτέρω δυσάρεστες συνέπειες για τους ασφαλισμένους;
Αθήνα, 01/03/2017
Ο ερωτών Βουλευτής
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ