Αντώνης Γρέγος: Ερώτηση σχετικά με παραχώρηση εδρών του ΑΠΘ σε τούρκους καθηγητές

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΘΕΜΑ: «Περί της παραχωρήσεως εδρών του ΑΠΘ σε τούρκους καθηγητές»

Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση σύμφωνα με την οποία το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ιδρύει έδρες καθηγητών Τουρκικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, καθώς και Μουσουλμανικής Θρησκείας στο Παιδαγωγικό Τμήμα σε άμεση συνεργασία με τουρκικά πανεπιστήμια.
Το αίτημα αυτό απορριπτόταν συνεχώς από την Αθήνα, ενώ τώρα φαίνεται να γίνεται δεκτό καθώς η κυβέρνηση παραχωρεί πανεπιστημιακές έδρες σε τούρκους καθηγητές οι οποίοι και θα είναι συνεπείς στην πολιτική της Άγκυρας. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να συμπληρώσει το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε αιφνιδιαστικά να εισαγάγει την τουρκική γλώσσα στη δημόσια εκπαίδευση της μειονότητας ξεκινώντας με ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε νηπιαγωγεία περιοχών της Θράκης. Ειδικά για το θέμα της τουρκικής γλώσσας στα νηπιαγωγεία, με εμφανή σκοπό προφανώς να εισαχθεί στη συνέχεια στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και έχει προκαλέσει σάλο στην εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία ζητά την απόσυρση του προγράμματος,  περισσότερο καθώς δεν έχει καν ξεκαθαριστεί ο τρόπος εφαρμογής, ούτε προηγήθηκε ο αναγκαίoς, σε τέτοιες περιπτώσεις, διάλογος.
Η ενέργεια αυτή συνεπάγεται μέγιστο εθνικό κίνδυνο καθώς τούρκοι καθηγητές χωρίς κρατικό έλεγχο θα συντελούν σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση του κορμού των σπουδών ασκώντας στην ουσία πολιτική που θα αντανακλά τα συμφέροντα της Άγκυρας. Η Πρυτανεία του ΔΠΘ καταγγέλλει συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου του πανεπιστημίου. Είναι απαράδεκτο και προκλητικό να σημειώνεται τέτοιου είδους ενδοτικότητα από την ελληνική πλευρά, ιδιαιτέρως αν ληφθούν υπόψη και οι υποχωρήσεις στα όρια της μειοδοσίας, στο θέμα του «προσφυγικού» και των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.

Ερωτώνται  οι αρμόδιοι υπουργοί:
Θα λάβετε υπόψη τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητες έτσι όπως αυτή εκφράζεται μέσω των θεσμικών της οργάνων;
Θα ακυρωθεί η παραπάνω ενέργεια καθώς αντιμάχεται καταφώρως τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, την ελληνική παιδεία και γενικώς υπονομεύει τη χώρα, καθώς εμφιλοχωρεί η άσκηση της τουρκικής πολιτικής απροκαλύπτως εντός της εκπαιδεύσεως;                                                                

Αθήνα, 21/03/2017
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Παναγιώτης Ηλιόπουλος
Βουλευτής Μαγνησίας
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ