Αντώνης Γρέγος: Ερώτηση για την οδική ασφάλεια στον κάθετο άξονα Σιάτιστας – Καστοριάς της Εγνατίας οδού

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «Μεγάλος ο κίνδυνος για την οδική ασφάλεια στον κάθετο άξονα Σιάτιστας – Καστοριάς της Εγνατίας οδού, λόγω της εισόδου αρκούδων στο οδόστρωμα»  
Σοβαρά προβλήματα οδικής ασφάλειας δημιουργούνται στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Καστοριάς της Εγνατίας Οδού, με τα περιστατικά σύγκρουσης διερχόμενων οχημάτων με αρκούδες να λαμβάνουν χώρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Σύμφωνα με στοιχεία της τροχαίας και περιβαλλοντολογικών οργανώσεων, από το 2009 έως και το 2015 υπήρξαν καταγεγραμμένα είκοσι δύο (22) τροχαία ατυχήματα αυτού του είδους. Η περίφραξη που υφίσταται κατά μήκος του δρόμου ακριβώς για να αποτρέπει την είσοδο των αρκούδων και άλλων ζώων στο οδόστρωμα, προφανώς είναι αναποτελεσματική με αποτέλεσμα να ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος  για τους διερχόμενους οδηγούς, εφόσον η σύγκρουση οχήματος με αρκούδα μπορεί να αποβεί μοιραία και για τους ανθρώπους.
Παρά τις εκκλήσεις των τοπικών αρχών και φορέων, δεν λαμβάνεται μέριμνα ώστε ο προστατευτικός φράκτης εκατέρωθεν του οδοστρώματος να  πληρεί τις κατάλληλες προδιαγραφές προκειμένου να αποτρέπει αποτελεσματικά την διέλευση των αρκούδων. Το αποτέλεσμα είναι το ως άνω πρόβλημα να έχει πλέον καταστεί μακροχρόνιο   δεδομένου και του ότι ο συγκεκριμένος οδικός άξονας διέρχεται από φυσικά περάσματα αρκούδων, πράγμα που καθιστά την άμεση λήψη ειδικών μέτρων ασφαλείας απαραίτητη  για την προστασία  όλων.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα της εισόδου των αρκούδων στο οδόστρωμα στον συγκεκριμένο οδικό άξονα;
Αθήνα, 03/05/2017
Ο ερωτών Βουλευτής
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ