Αντώνης Γρέγος: Ερώτηση σχετικά με τους πλημμυροπαθείς του Δήμου Θερμαϊκού

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΘΕΜΑ: «Το κράτος εγκατέλειψε τους πλημμυροπαθείς του Δήμου Θερμαϊκού»  
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου και καταγγελίες πολιτών, ακόμη περιμένουν να αποζημιωθούν οι πλημμυροπαθείς της Νέας Μηχανιώνας, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν έχουν λάβει  ούτε το έκτακτο βοήθημα των 500 ευρώ το οποίο υποτίθεται ότι θα τους χορηγούνταν, αλλά ούτε και την αποζημίωση για τις κατεστραμμένες οικοσκευές τους.
Και όλα αυτά ενώ έχουν παρέλθει ήδη δεκατέσσερις μήνες από την θεομηνία που είχε κοστίσει μία ανθρώπινη ζωή και ανυπολόγιστες καταστροφές στην περιοχή. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, οι σχετικές διαδικασίες προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς παρά το γεγονός ότι ήδη προ πολλών μηνών έχει γίνει η καταγραφή των ζημιών και έχουν υποβληθεί όλες οι σχετικές αιτήσεις εκ μέρους των δικαιούχων.
Επιπλέον, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Θερμαϊκού σε τηλεοπτικό σταθμό,  οι πληγείσες περιοχές παραμένουν 14 μήνες μετά τη φονική πλημμύρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα που προβλέπονται, ενώ έως σήμερα έχει αποζημιωθεί μόλις το 20-25% των πλημμυροπαθών.
Δεδομένου του ότι ο Δήμος Θερμαϊκού  έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείου Εσωτερικών με το ποσόν των 643.646 ευρώ , «αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη δαπανών άμεσων βιοτικών αναγκών και αντικατάσταση οικοσκευής», σύμφωνα με την από 24-10 -2017 και υπ’ αριθμόν πρωτ. 1868 απάντηση του  Υπουργείου επί της  από 05-10-2017 και υπ’ αριθμόν πρωτ. 140 σχετικής ερώτησης του υπογράφοντος την παρούσα βουλευτού
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
Σε πόσους δικαιούχους έχει  καταβληθεί το ως άνω ποσόν των 643.646 ευρώ;
Οι δικαιούχοι που έλαβαν το ποσόν αυτό, τι ποσοστό αντιπροσωπεύουν στο σύνολο των πληγέντων; 
Πότε προβλέπεται να καταβληθούν πλήρως οι αποζημιώσεις αυτές σε όλους τους πληγέντες κατοίκους;
Ποια η εξέλιξη των αντιπλημμυρικών έργων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού ώστε να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα φυσικών καταστροφών στο μέλλον;
Αθήνα, 23/11/2017
Ο ερωτών Βουλευτής
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ