Αντώνης Γρέγος: Ερώτηση για την αύξηση κλοπών και φθορών στο Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης λόγω ανεπαρκούς φύλαξης»

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΘΕΜΑ: «Πληθαίνουν τα φαινόμενα κλοπών και φθορών στο Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης λόγω ανεπαρκούς φύλαξης» 
Στο έλεος των βανδάλων βρίσκεται το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης λόγω ανεπαρκούς φύλαξης, σύμφωνα με καταγγελία  εκπροσώπων του «Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης».
Τα περιστατικά πρόκλησης φθορών, βανδαλισμών και κλοπών  είναι συχνά με αποκορύφωμα τον πρόσφατο βανδαλισμό και τις σημαντικές φθορές τις οποίες υπέστη το ιστορικό βαγόνι - ρεστοράν του θρυλικού "Orient Express", αγγλικής κατασκευής, που χρονολογείται από το 1900 και το οποίο τα τελευταία χρόνια είναι σταθμευμένο στον περίβολο χώρο του Μουσείου.
Σημειωτέον ότι το Σιδηροδρομικό Μουσείο λειτουργεί από το 2001 στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, στα δυτικά της Θεσσαλονίκης. Πέρα από τα βαγόνια υπάρχει σπάνια συλλογή εκθεμάτων, αντικειμένων αρχειακού υλικού, τηλεγράφων, στρατιωτικών στολών αξιωματικών και προσωπικού, εισιτηρίων και άλλων αντικειμένων της ιστορίας του σιδηροδρόμου.
Σύμφωνα με τα όσα οι εκπρόσωποι των Φίλων του Σιδηροδρόμων αναφέρουν, από τις αρχές του τρέχοντος έτους σταμάτησε να υπάρχει μόνιμη φύλαξη στο μουσείο και οι φύλακες αρκούνται απλά σε περιπολίες.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
Προτίθενται οι αρμόδιες υπηρεσίες να μεριμνήσουν ώστε να αποκατασταθούν οι φθορές και οι βανδαλισμοί που έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες στο Σιδηροδρομικό μουσείο Θεσσαλονίκης και ειδικότερα να αποκατασταθεί το ιστορικό βαγόνι του «orient express»;
Πρόκειται να επαναφέρουν την μόνιμη φύλαξη του μουσείου ώστε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα;
Προτίθενται οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές να μεριμνήσουν για την αποτελεσματικότερη αστυνόμευση  της περιοχής στην οποία βρίσκεται το Σιδηροδρομικό Μουσείο;
Αθήνα, 21/08/2017
Ο ερωτών Βουλευτής
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ