Αντώνης Γρέγος: Ερώτηση σχετικά με την ανεπάρκεια υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την ανεπάρκεια υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης»   
Πολύ πρόσφατα η συμπρωτεύουσα έζησε τριτοκοσμικές καταστάσεις με την πολυήμερη διακοπή ύδρευσης του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, λόγω αστοχίας πεπαλαιωμένου αγωγού, δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα σε πολίτες, επιχειρήσεις κ.ο.κ., και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την δημόσια υγεία.
Επίσης, στις 10 Μαΐου 2018, έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις έπληξαν την συμπρωτεύουσα, δημιουργώντας καταστάσεις χάους με πλημμυρισμένους δρόμους και πλατείες, προξενώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο και σοβαρές καταστροφές σε εκατοντάδες οχήματα, ακίνητα, ιδιοκτησίες, κρατικές και δημοτικές υποδομές αλλά και σε ιστορικά μνημεία, όπως ο ιερός ναός Υπαπαντής του Χριστού του 16ου αιώνα που πλημμύρισε παντελώς. Επίσης, έκλεισαν προληπτικά τα σχολεία λόγω των καιρικών φαινομένων.
Μάλιστα, από τα ορμητικά νερά των «ποταμών» που δημιουργήθηκαν στους δρόμους του κέντρου παραλίγο να θρηνήσουμε θύματα, αφού παρασύρθηκαν πεζοί και οδηγοί από τα ορμητικά νερά, και σώθηκαν από θαύμα.
Παράλληλα, για άλλη μια φορά η συμπρωτεύουσα παρέμεινε επί διημέρου περίπου χωρίς νερό, λόγω αυξημένης θολότητας του νερού και σε πολλές περιοχές διακόπηκε η ηλεκτροδότηση. 
Κάθε χρόνο συμβαίνει στην συμπρωτεύουσα τουλάχιστον μια μεγάλη νεροποντή, μετατρέποντας τους δρόμους της Θεσσαλονίκης σε επικίνδυνους χείμαρρους, ποτάμια και λίμνες, προφανώς λόγω της ανεπαρκούς διοχετευτικότητας του αποχετευτικού δικτύου όμβριων υδάτων.
Προκαλούνται έτσι κάθε χρόνο τεράστιες καταστροφές σε ιδιοκτησίες, υποδομές και ιστορικά μνημεία λόγω της ανεπαρκούς προστασίας τους από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Για ποιους λόγους οι υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης της συμπρωτεύουσας παραμένουν στην ως άνω πεπαλαιωμένη και ανεπαρκή κατάσταση και δεν έχουν γίνει ακόμη εργασίες βελτίωσης και αναβάθμισης των ως άνω υποδομών, ώστε να προστατεύεται επαρκώς το πολεοδομικό συγκρότημα από τέτοια μετεωρολογικά φαινόμενα που συχνά εμφανίζονται;
Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να εκπονηθούν και να εγκριθούν τάχιστα σχετικές μελέτες αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων και να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν έργα βελτίωσης και αναβάθμισης των υποδομών αυτών, για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης της συμπρωτεύουσας;
Αθήνα, 14/05/2018
Ο ερωτών Βουλευτής
Γρέγος Αντώνιος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ