Αντώνης Γρέγος: Ερώτηση για την τεράστια απώλεια εισοδήματος που έχουν υποστεί οι πατατοκαλλιεργητές στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΘΕΜΑ: «Τεράστια απώλεια εισοδήματος έχουν υποστεί οι πατατοκαλλιεργητές στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας»  
Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί πατάτας στο Κάτω Νευροκόπι της Δράμας, οι οποίοι πλέον αδυνατούν κατά πολύ να καλύψουν το κόστος της παραγωγής τους  από το τίμημα των όποιων πωλήσεων επιτυγχάνουν.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους, η απώλεια εισοδήματος για τους 370 πατατοκαλλιεργητές του Κάτω Νευροκοπίου ξεπέρασε τα δέκα εκατομμύρια ευρώ το περασμένο έτος, είναι δε χαρακτηριστικό ότι εισπράχθηκαν κατά το έτος 2017 δεκατέσσερα εκατομμύρια ευρώ από την διάθεση της παραγωγής, την στιγμή που το κόστος της παραγωγής συνολικά ανήλθε στα είκοσι τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.
Οι πατατοκαλλιεργητές του Κάτω Νευροκοπίου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της πατατοκαλλιέργειας στην περιοχή τους, λόγω κυρίως της κατάρρευσης της τιμής διάθεσης της πατάτας από τον παραγωγό στον έμπορο και των αθρόων ανεξέλεγκτων «ελληνοποιήσεων» εισαγόμενων ποσοτήτων πατάτας.
Οι εκπρόσωποι των πατατοπαραγωγών του Κάτω Νευροκοπίου αιτούνται από την Πολιτεία την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και την ένταξή τους στο πρόγραμμα ΠΣΕΑ, λόγω των ζημιών που υπέστησαν από την λειψυδρία το καλοκαίρι του έτους 2017, προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημά τους.
Σημειωτέον δε ότι οι πατάτες Κάτω Νευροκοπίου αποτελούν προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) και καλύπτουν το 20% των εγχώριων αναγκών. Παρά ταύτα, οι εκπρόσωποι των πατατοκαλλιεργητών της περιοχής, εκτιμούν ότι κατά το τρέχον έτος η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων τους δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην αυξημένες φορολογικές και ασφαλιστικές τους  υποχρεώσεις.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν οι αρμόδιες  αρχές προκειμένου να στηριχθούν οι πατατοκαλλιεργητές στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας και να διασφαλισθεί η διάθεση της παραγωγής τους στην αγορά σε τιμές οι οποίες να καθιστούν βιώσιμη την ενασχόληση με τον συγκεκριμένο καλλιεργητικό κλάδο;
Με ποιον τρόπο θα καταστεί δυνατή η πάταξη των παράνομων «ελληνοποιήσεων» εισαγόμενων ποσοτήτων πατάτας, γεγονός που επιφέρει οικονομική καταστροφή στους Έλληνες πατατοκαλλιεργητές; 
Αθήνα, 3/5/2018
Ο ερωτών Βουλευτής
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ