Αντώνης Γρέγος: Ερώτηση σχετικά με την πορεία καταβολής του εξαγγελθέντος επιδόματος ΣΕΛΜΑΝ και ΕΝΚΛΩ

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την πορεία καταβολής του εξαγγελθέντος επιδόματος ΣΕΛΜΑΝ και ΕΝΚΛΩ»

Από τον περασμένο Νοέμβριο είχε εξαγγείλει η Υπουργός κα Αχτσιόγλου, την ενεργοποίηση του έκτακτου βοηθήματος ύψους 1.000 ευρώ προς τους εργαζομένους της πρώην ΕΝ.ΚΛΩ. και ΣΕΛΜΑΝ. Είχε μάλιστα αναφέρει ότι η κυβέρνηση το έχει ερευνήσει εντατικά και έχουν δρομολογήσει τη διαδικασία με το υπουργείο και τον ΟΑΕΔ, προκειμένου να στηριχθούν οι εργαζόμενοι κατανοώντας τις ανάγκες των ανθρώπων που μένουν χωρίς δουλειά. Οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποί τους έδρασαν άμεσα και έστειλαν στο υπουργείο τις λίστες με τα ονόματα.
Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι της ΣΕΛΜΑΝ Κομοτηνής δεν έχουν λάβει ούτε το επίδομα αφερεγγυότητας εδώ και τρία χρόνια.
Πηγές του υπουργείου παραδέχονται την καθυστέρηση των διαδικασιών και τα κωλύματα που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, γεγονός που αποδεικνύει ότι εν τέλει το υπουργείο δεν είχε δρομολογήσει- με σαφές χρονοδιάγραμμα- τη διαδικασία και αυτή τη στιγμή οι άμεσα ενδιαφερόμενοι εργαζόμενοι τελούν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Ποιοι λόγοι συντρέχουν για την καθυστέρηση της διαδικασίας καταβολής του εν λόγω εξαγγελθέντος επιδόματος;
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η διαδικασία και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί; Πότε θα πιστωθούν τα χρήματα στους δικαιούχους;
Σύμφωνα με έγγραφο του υπ. Εργασίας αναφέρεται ότι το έκτακτο βοήθημα θα αφορά μόνο όσους είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στον ΟΑΕΔ την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης σε ΦΕΚ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί ή έχουν βρει εργασία αυτομάτως αποκλείονται. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να μην αποκλεισθούν οι πρώην εργαζόμενοι δεδομένου ότι δικαιούνται αυτό το επίδομα;
Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί και να καταβληθεί το επίδομα αφερεγγυότητας στους εργαζομένους της ΣΕΛΜΑΝ Κομοτηνής;

Αθήνα, 13/02/2018
Ο ερωτών Βουλευτής
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ