Αντώνης Γρέγος: Ερώτηση για την ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν οι πολίτες από την μόνιμη έλλειψη πολλών φαρμάκων ευρείας κυκλοφορίας

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «Η μόνιμη έλλειψη πολλών φαρμάκων ευρείας κυκλοφορίας ταλαιπωρεί τους πολίτες»  
Μόνιμη κατάσταση τείνει πλέον να γίνει η έλλειψη βασικών φαρμάκων στα φαρμακεία ανά την επικράτεια , όπως καταγγέλλουν οι  εκπρόσωποι των φαρμακοποιών. Σύμφωνα μάλιστα με σχετικές δηλώσεις του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκου Θεοδοσιάδη σε ενημερωτικά μέσα, ένας από τους λόγους που η έλλειψη φαρμάκων αποτελεί πλέον ένα καθημερινό φαινόμενο, είναι η μείωση των ποσοτήτων που διαθέτουν στην ελληνική αγορά οι φαρμακευτικές εταιρείες.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των φαρμακοποιών, τα τελευταία έτη παραπάνω από εκατό φαρμακευτικά σκευάσματα έχουν μόνιμη ή παροδική έλλειψη, ενώ σε πρόσφατη λίστα του ΕΟΦ η οποία έχει συνταχθεί στις 8 Μαρτίου 2018, καταγράφονται 61 σκευάσματα στα οποία αναφέρεται έλλειψη, η οποία μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις προβλέπεται να διαρκέσει έως τον Ιανουάριο του 2019, καθώς και 138 σκευάσματα των οποίων έχει διακοπεί η κυκλοφορία.
Σημειωτέον δε ,ότι μεταξύ των ως άνω σκευασμάτων τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη, συγκαταλέγονται φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας για μυοσκελετικές παθήσεις, αντιβιοτικά, εμβόλια, φάρμακα για τη χοληστερίνη, για παθήσεις του πεπτικού συστήματος, αντιφλεγμονώδη, αντινεοπλασματικά, οφθαλμολογικά και άλλα.
Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ως άνω κατάσταση, και ζητούν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας ώστε οι φαρμακευτικές να τηρούν τη συμβατική τους υποχρέωση περί ύπαρξη αποθεμάτων διάρκειας τουλάχιστον τριών μηνών των κυκλοφορούντων φαρμάκων.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ελλείψεων στα φάρμακα και να αντιμετωπιστεί η ως άνω προβληματική κατάσταση στην εμπορία φαρμάκων την οποία καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί;
Αθήνα, 4/04/2018
Ο ερωτών Βουλευτής
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ