Αντώνης Γρέγος: Ερώτηση σχετικά με την επιχωμάτωση και της ρύπανση στην λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
            ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «Περιβαλλοντολογικό έγκλημα συντελείται στην λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων, λόγω της επιχωμάτωσης και της ρύπανσης»  

Σύμφωνα με όσα το  Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) καταγγέλλει ,η λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων κινδυνεύει τόσο λόγω του προβλήματος της επιχωμάτωσης όσο και εξαιτίας της μόλυνσης και της ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων στις όχθες της.
Όπως αναφέρει το ΠΑΚΟΕ, με βάση τις ειδικότερες έρευνες τις οποίες έχει κάνει στην ευρύτερη περιοχή αλλά και σύμφωνα με τις αυτοψίες των υπαλλήλων του  Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας Λίμνης, πολλές παρόχθιες περιοχές της λίμνης, έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη χωματερή με ασυνείδητους πολίτες να εναποθέτουν κάθε είδος μπάζων και ογκωδών αντικειμένων.
Συν τοις άλλοις ,και όντας σε άμεση εξάρτηση με τον αστικό ιστό της πόλης των Ιωαννίνων, η Παμβώτιδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρύπανσης , ενώ κατά την χειμερινή περίοδο λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, καλάμια, κορμοί δέντρων, φερτά υλικά και κάθε λογής απορρίμματα μαζεύονται στις όχθες της, δημιουργώντας μεγάλες εκτάσεις με βούρκο.
Επιπλέον οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες έχουν ως αποτέλεσμα να υποχωρούν οι ρηχές εκτάσεις της λίμνης, να αλλοιώνονται οι όχθες  και να περιορίζονται η χλωρίδα και η πανίδα.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν οι αρμόδιοι φορείς προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της επιχωμάτωσης και της ρύπανσης τόσο της λίμνης όσο και των παρόχθιων περιοχών της;   

Αθήνα, 23/04/2019

Ο ερωτών Βουλευτής
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ