Ο αδίκως και παρανόμως προφυλακισμένος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Λαϊκού Συνδέσμου, Χρήστος Παππάς, κατέθεσε ερώτηση σχετικά με την ανυπαρξία εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος. Αναφέροντας συγκεκριμένα περιστατικά όπως το Κυπριακό, η υπόθεση Οτσαλάν, η υπόθεση των πυραύλων S300 και τα Ίμια, αναδεικνύει μέσα από την ερώτησή του την απώλεια κύρους και γεωπολιτικής ισχύος οι οποίες οδήγησαν σε σοβαρές υποχωρήσεις της Χώρας μας.
Παραθέτουμε την ερώτηση του Συναγωνιστή Χρήστου Παππά:
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ
1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
2. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ
ΘΕΜΑ: «Ανυπαρξία σχεδίου χάραξης Εξωτερικής Πολιτικής και οι επιπτώσεις της στην αμυντική θωράκιση της χώρας»
Μετά και από την πρόσφατη δευτέρα επιστολή Ελλήνων διπλωματών προς τον κ. Υπουργό Εξωτερικών με την οποία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα εθνικά μας θέματα σε όλα τα μέτωπα, έρχεται και το άρθρο του κυρίου Μελέτη Μελετόπουλου με τίτλο «σαράντα χρόνια πριν». Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην καθημερινή εφημερίδα «Kontra News» της 11/02/2014 και μεταξύ των ενδιαφερουσών ιστορικών αναλύσεων σχετικά με την τραγωδία της Κύπρου την προδοσία και την τουρκική εισβολή του 1974 ο αρθρογράφος αναφέρει και τα εξής: «Η γενική επιστράτευση που διέταξε το στρατιωτικό καθεστώς αποδείχθηκε φιάσκο. Οι Τούρκοι προήλασαν χωρίς σοβαρή αντίσταση. Η δικτατορία κατέρρευσε αλλά και η κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που συγκροτήθηκε στις 24 Ιουλίου, δεν αντέδρασε στην δεύτερη προέλαση των Τούρκων μέχρι την Λευκωσία τον Αύγουστο, με το επιχείρημα «η Κύπρος κείται μακράν».
Έτσι η Ελλάδα άφησε την Κύπρο ακάλυπτη, με τα γνωστά μέχρι σήμερα αποτελέσματα. Η ίδια δομή προχειρότητας και κακού ερασιτεχνισμού χαρακτήρισε και άλλες στιγμές της εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων ετών, και επί δημοκρατικού βίου. Η υπόθεση Οτσαλάν, η υπόθεση των πυραύλων S300, τα Ίμια είναι η κορυφαία υπό την αρνητική έννοια παραδείγματα. Όλα κατέληξαν σε σοβαρή απώλεια κύρους και γεωπολιτικής ισχύος, οδήγησαν σε σοβαρές υποχωρήσεις και άνοιξαν την πόρτα στην αποθράσυνση των εχθρών και στην περιφρόνηση των φίλων.
Η Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζει τεράστιες γεωπολιτικές προκλήσεις, ίσως δυνάμει μεγαλύτερες από το κυπριακό». Eπειδή χρέος του βουλευτή βάσει του συντάγματος αποτελεί πέραν του νομοθετικού έργου και ο έλεγχος της εκτελεστικής εξουσίας (κοινοβουλευτικός έλεγχος) και τον οποίο σκοπίμως η συγκυβέρνηση απαξιώνει και αποφεύγει καταλύοντας στην πράξη τις συνταγματικές επιταγές και συνθλίβοντας την λαϊκή βούληση και ελευθερία, καλείστε για μία φορά να απαντήσετε ξεκάθαρα, ειλικρινά, λογικά, και χωρίς υπεκφυγές στα ερωτήματα που τίθενται από τον αρθρογράφο στο εν λόγω άρθρο.
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Υπάρχει επιστημονικός μηχανισμός χάραξης της εξωτερικής πολιτικής, που να είναι σε θέση να αναλύει εμπεριστατωμένα το διεθνές περιβάλλον και να υποδεικνύει στην εκάστοτε κυβέρνηση τις απειλές, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες; Το Υπουργείο Εξωτερικών διαθέτει σοβαρούς και έγκυρους διαύλους επικοινωνίας με τις μεγάλες δυνάμεις; Το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης έχει αναπτύξει αμυντική ικανότητα αρκετή ώστε να καταστήσει το κόστος που θα υποστεί ο αντίπαλος ικανό να αποτρέψει μια παρέμβαση;
Αθήνα, 11/02/2014
Ο ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Παππάς
Βουλευτής Επικρατείας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ