Συνάντηση του υποψ. Περιφερειάρχη της "Ελληνικής Αυγής για την Κεντρική Μακεδονία", Νίκου Χρυσομάλλη και των υποψ. Αντιπερειφερειαρχών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής με τους προέδρους της Ομοσπονδίας και του Σωματείου Λαϊκών Αγορών


Αντιπροσωπεία της Ελληνικής Αυγής για την Κεντρική Μακεδονία προχώρησε σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών - Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας, Θεσσαλίας & Θράκης, Καζάκο Νικόλαο, το γραμματέα, Καρυπίδη Κωνσταντίνο και τον πρόεδρο του Σωματείου Παραγωγών - Επαγγελματιών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης (Ομόνοια), Παυλίδη Λάζαρο. .
Η αντιπροσωπεία του συνδυασμού αποτελούταν από τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής ...

Μακεδονίας, Χρυσομάλλη Νικόλαο, τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Γραικό Φώτιο και τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Χαλκδικής, Κοσμά Ήλκο, που είναι επαγγελματίας πωλητής σε λαϊκές αγορές και αποτέλεσε και το σύνδεσμο με τα στελέχη του κλάδου.
Μας παρουσίασαν εκτενέστατα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και, δυστυχώς, εκτείνονται σε διάφορους τομείς λόγω της αναλγησίας του αντίστοιχου υπουργείου. Τα βασικότερα γενικά προβλήματα που ταλανίζουν τον συγκεκριμένο κλάδο, όπως και κάθε αντίστοιχο εμπορικό κλάδο της χώρας, είναι φυσικά η ανεργία που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση και η κατακόρυφη πτώση των εσόδων, λόγω της, συνεχώς, αυξανόμενης διάδοσης του παραεμπορίου.
Συγκεκριμένα, όμως οι ίδιοι οι επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, μετά από αποφάσεις που έχουν παρθεί. Παρόλη την κοινωνική φύση των επαγγελματικών αδειών που κατέχουν οι παραπάνω, η φορολόγησή τους γίνεται στα ίδια πρότυπα, με αυτές των αντιστοίχων υπεραγορών. Αυτό αποτελεί κάτι πραγματικά φαιδρό που καθημερινά τσακίζει χιλιάδες οικογένειες, που έχουν οδηγηθεί στην οικονομική ανέχεια, βλέποντας τους κόπους μίας ολόκληρης ζωής να χάνονται με συνεχείς, έκτακτες και υπέρογκες φορολογίες.
Το σημαντικότερο όμως που απασχολεί και γονατίζει κυριολεκτικά τον συγκεκριμένο κλάδο είναι μία νέα απόφαση του υφυπουργού Σκορδά, σύμφωνα με την οποία όλοι οι πωλητές λαϊκών αγορών θα καταθέσουν τις επαγγελματικές τους άδειες «αυτοδικαίως», όπως ακριβώς είπε ο ίδιος, στις 31 Οκτωβρίου του 2014. Βασικότερη ανησυχία των μικροπωλητών είναι το γεγονός πως δεν έχει διευκρινιστεί αν, με βάση αυτήν την απόφαση, το αρμόδιο υπουργείο θα προχωρήσει σε αναθεώρηση ή ανάκληση των αδειών.
Εάν προχωρήσει η αναθεώρηση των αδειών με την κατάθεση εξοφλητικών παραστατικών από όλα τα δημόσια ταμεία, είναι κάτι πραγματικά τραγικό, γιατί πλέον δεν υπάρχει κανένας ελεύθερος επαγγελματίας, που να μη χρωστάει σε ασφαλιστικό φορέα ή εφορία και σαν αποτέλεσμα θα έχει την αφαίρεση των παραπάνω.
Στην περίπτωση που θα υπάρξει ανάκληση των επαγγελματικών αδειών, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί η διαδικασία και οι προϋποθέσεις με βάση τις οποίες θα πραγματοποιηθεί και αυτό είναι κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό για τους επαγγελματίες του χώρου.
Όποια από τις δύο περιπτώσεις και να πραγματοποιηθεί, τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για τους επαγγελματίες του χώρου, αφού με τις αρχές του Νοεμβρίου θα μείνουν χιλιάδες οικογένειες στο έλεος του Θεού. Η συγκυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει την αποδυνάμωση του Έλληνα ελεύθερου επαγγελματία και τη θανάτωση του θεσμού των λαϊκών αγορών με φορολογίες και έκτακτες αποφάσεις.
Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, με προμετωπίδα της την Ελληνική Αυγή, βρέθηκε στο πλευρό των επαγγελματιών λαϊκών αγορών, όχι με δάφνες και φανφάρες, αλλά με πραγματικό ήθος και όρεξη για την τελειωτική λύση των προβλημάτων. Δέσμευση της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ είναι η ανάδειξη του θέματος μέσα στη βουλή, αφού ηδη έχει κατατεθεί η επίκαιρη ερώτηση - αλλά και μετέπειτα στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, με το συνδυασμό της Ελληνικής Αυγής – και αναμένουμε την ξεκάθαρη απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού, Σκορδά, επί του συγκεκριμένου θέματος.


xathess.gr