Αντώνης Γρέγος: Υπέρ της στήριξης της παράκτιας αλιείας

Σε συνάντηση ενημέρωσης και συζήτηση σχετικά με την υποστήριξη της παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας στις χώρες Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα στη περιφέρεια Θεσσαλονίκης παρευρέθηκε ο βουλευτής Χρυσής Αυγής Α’ Θεσσαλονίκης Αντώνης Γρέγος. Έχοντας  τον λόγο αναφέρθηκε στη δυσκολία του επαγγέλματος που αποτελεί πυλώνα της πρωτογενούς παράγωγης, καθώς και στα προβλήματα του κλάδου,  ενώ δεσμεύτηκε ότι θα αναδειχθούν και σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς, είναι η υπεταλίευση, η υπερεκμετάλλευση, η θαλάσσια ρύπανση, το υψηλό κόστος καυσίμων και οι αποχημιώσεις από ζημιές στα μέσα αλίευσης.



























Αντώνης Γρέγος: Ερώτηση για τα τεράστια προβλήματα των παράκτιων αλιέων

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΘΕΜΑ: «Τεράστια προβλήματα των παράκτιων αλιέων»
Ο κλάδος των παράκτιων αλιέων αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα, όχι μόνο λόγω των γενικών οικονομικών συγκυριών αλλά και επιμέρους σοβαρών προβλημάτων. Προβλήματα όπως η υπεραλίευση, η υπερεκμετάλλευση, η ρύπανση από τοξικό φυτοπλαγκτόν και βιοτοξίνες, καθώς και κάθε μορφής αποβλήτων σε περιοχές που δραστηριοποιούνται οι παράκτιοι αλιείς. Οι ασάφειες στην θεσμοθέτηση της επαγγελματικής ιδιότητας, αποζημιώσεις από καταστροφές σε μέσα αλίευσης, το τεράστιο κόστος των καυσίμων, η μη οριοθέτηση ζωνών προστασίας αναπαραγωγής ψαριών είναι μερικά από αυτά τα προβλήματα.
Δεδομένου ότι οι παράκτιοι αλιείς αποτελούν πρωτογενή κλάδο της οικονομίας που πρέπει να στηριχθεί δίνοντας παράλληλα θέσεις εργασίας σε χιλιάδες επαγγελματίες, κρίνεται απαραίτητη η επίλυση των προβλημάτων αυτών.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Ποια μέτρα θα λάβει το υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα αυτά τα προβλήματα;
Αθήνα, 06/12/2016
Ο ερωτών Βουλευτής
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ