Αντώνης Γρέγος: Ερώτηση σχετικά με την αναστολή της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στους πληγέντες από την θεομηνία κατοίκους της Σαμοθράκης

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «Την αναστολή της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ αιτούνται οι πληγέντες από την θεομηνία κάτοικοι της Σαμοθράκης»
 
Η από 1-1-2018 προγραμματισμένη κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου είναι γεγονός ότι πρόκειται να έχει ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στους κατοίκους τους.
Προ ολίγων ημερών η κυβέρνηση νομοθέτησε  κατ’ εξαίρεση την εξάμηνη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε μόνο νησιά, τα οποία πλήττονται από την εισροή των λαθρομεταναστών και συγκεκριμένα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο.
Πλην όμως, σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, για διαφορετικό  λόγο, βρίσκονται και οι κάτοικοι της Σαμοθράκης, οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους αλλά και τις βασικές υποδομές του νησιού να καταστρέφονται από την θεομηνία της 25ης Σεπτεμβρίου 2017, η οποία έπληξε βαρύτατα το νησί τους.
Η προγραμματισμένη δε αύξηση του ΦΠΑ, η οποία θα αρχίσει να ισχύει σε λίγες μόνο ημέρες, είναι προφανές ότι θα αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο στην προσπάθεια που κάνουν οι κάτοικοι του νησιού για να ορθοποδήσουν και να επανέλθουν, όσο είναι αυτό δυνατόν, στην κανονικότητα.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Προτίθεται η κυβέρνηση με νομοθετική παρέμβαση να εξαιρέσει και την Σαμοθράκη από την προγραμματισμένη για την 01/01/2018 κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ;
 
Αθήνα, 26/12/2017
Ο ερωτών Βουλευτής
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ