Αντώνης Γρέγος: Ερώτηση σχετικά με το ότι οι οστρακοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού Κόλπου καταγγέλλουν την ανεπάρκεια των αρμοδίων κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΘΕΜΑ: «Οι οστρακοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού Κόλπου καταγγέλλουν την ανεπάρκεια των αρμοδίων κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών»  

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, μεγάλα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οστρακοκαλλιεργητές του Δήμου Δέλτα στον νομό Θεσσαλονίκης προκειμένου να μπορέσουν να επεξεργαστούν, να διαθέσουν και να εξάγουν τα προϊόντα τους. Η αιτία είναι η δυσλειτουργία των αρμοδίων κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών οι οποίοι οφείλουν να προβαίνουν στους απαιτούμενους ελέγχους της ποιότητας και της υγιεινής των μυδιών κατά την παραγωγή τους, προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι είναι κατάλληλα προς βρώση.
Όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των οστρακοκαλλιεργητών,   τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα  κατά τη συγκεκριμένη ελεγκτική διαδικασία από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και τα σχετικά εργαστήρια ελέγχου στα οποία έχει αναθέσει το Κράτος την διεκπεραίωση των ελέγχων αυτών, με αποτέλεσμα να μην διεξάγονται οι απαραίτητοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από διάφορες περιοχές του Θερμαϊκού Κόλπου στη σάρκα των μυδιών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις υγιεινής, ώστε να είναι κατάλληλα προς πώληση και  βρώση από το καταναλωτικό κοινό.
Η  κωλυσιεργία αυτή  των αρμοδίων υπηρεσιών, οφείλεται, σύμφωνα με το ως άνω δημοσίευμα, στο ότι για μία ακόμη φορά υπέστη βλάβη και έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το απαραίτητο για την διενέργεια των ελέγχων μηχάνημα του τμήματος Μικροβιολογίας Ελέγχου Θαλάσσιων Βιοτοξινών της διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου της περιφέρειας Θεσσαλονίκης.
Λόγω της ως άνω κατάστασης και δεδομένου του ότι οι συγκεκριμένοι  έλεγχοι και τα αποτελέσματά τους αποτελούν προαπαιτούμενο για τους οστρακοκαλλιερητές  προκειμένου να αλιεύσουν, να επεξεργασθούν και εν τέλει να διαθέσουν την παραγωγή τους προς πώληση,  η κατάσταση πλέον τείνει να γίνει ιδιαίτερα προβληματική για την παραγωγή και διάθεση ενός ιδιαίτερα ευπαθούς προϊόντος.
Σημειωτέον δε ότι στον κόλπο του Θερμαϊκού παράγεται περίπου το 80 % της εγχώριας παραγωγής μυδιών, ενώ ποσοστό περίπου 95% της παραγωγής εξάγεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Οι εκπρόσωποι των οστρακοκαλλιεργητών κρούουν με την παρέμβασή τους στις αρμόδιες αρχές τον κώδωνα του κινδύνου και αιτούνται την άμεση δραστηριοποίηση της πολιτείας προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα.

Ερωτάται  ο αρμόδιος υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου στο εξής να διεξάγονται οι προαναφερόμενοι απαραίτητοι έλεγχοι κατά την παραγωγή των μυδιών στον Θερμαϊκό κόλπο, ώστε να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη επεξεργασία τους και διάθεσή τους στην εγχώρια και στις ξένες αγορές;

Αθήνα, 26/06/2018
Ο ερωτών Βουλευτής
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ