Αντώνης Γρέγος: Ερώτηση σχετικά με την μετατροπή σε βιομηχανική ζώνη του Δέλτα Αξιού

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΘΕΜΑ: «Μετατρέπεται σε βιομηχανική ζώνη το Δέλτα του Αξιού;»
Εννέα έτη παρήλθαν από την επιχείρηση δημιουργίας αποθήκης κολοσσιαίων διαστάσεων (12.000 τ.μ.) εντός του χαρακτηρισθέντος «εθνικού πάρκου» στην περιοχή Δέλτα Αξιού ύστερα από πρωτοβουλία εταιρείας κατασκευής επίπλων αλλά και κτίσματος 3.000 τ.μ. από επιχείρηση ανυψωτικών μηχανημάτων. Σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παραβλέπει προφανώς τις συνέπειες της τότε απόπειρας και προέβη στην αδειοδότηση λειτουργίας συνεργείου βαρέων οχημάτων εντός της προστατευομένης περιοχής.
Ως εκ τούτου ο Φορέας Διαχειρίσεως αιτήθηκε να μην αδειοδοτηθεί η επιχείρηση καθώς το υπό σύσταση συνεργείο δεν περιλαμβάνεται στις επιτρεπόμενες χρήσεις της Γ’ ζώνης (Περιοχή Γεωργικών Καλλιεργειών).
Τον επικείμενο, περιβαλλοντικό κίνδυνο επισημαίνει ο πρόεδρος του Φορέα, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Θεμιστοκλής Κουιμτζής: «Είναι απίστευτο. Σταματήσαμε το 2009 εκείνα τα εκτρώματα, ξεφύτρωσε άλλο. Κάποιοι εκμεταλλεύονται τα νομικά κενά. Βιάζεται το περιβάλλον και μετά τρέχουμε να βρούμε πώς θα τα διορθώσουμε. Δεν θα τους αφήσω ήσυχους», μετά την αποκάλυψη του νέου περιστατικού αλλά και τη στάση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις γραπτές προειδοποιήσεις του.
Σε σχετικό έγγραφό δε του (Α.Π. 612) επισημαίνει μεταξύ άλλων:
«Η εξεταζόμενη δραστηριότητα αντίκειται στον σκοπό προστασίας της περιοχής καθώς τέτοιες δραστηριότητες όταν λειτουργούν στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου και ιδιαίτερα στην περιοχή των ορυζώνων αποτελούν έναν επιπλέον κίνδυνο για την ονομασία προέλευσης και την ποιότητα του ρυζιού. Παράλληλα, ο θόρυβος, τα ορυκτέλαια και τα άλλα επικίνδυνα στερεά απόβλητα και πάσης άλλης φύσης χημικά που χρησιμοποιούνται στα συνεργεία θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα ρύπανσης του περιβάλλοντος και υποβάθμισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα».
Το αξιοσημείωτο της υποθέσεως είναι ότι ο δήμαρχος Δέλτα κ. Φωτόπουλος είχε δηλώσει προ ολίγων ημερών πλήρη άγνοια για όλα τα παραπάνω.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
Εντέλει, το Δέλτα του Αξιού ποταμού συνιστά περιβαλλοντικό πάρκο ή βιομηχανική περιοχή; Γιατί υπάρχει μια ακατάληπτη ανοχή της πολιτείας σε διάφορες απόπειρες ενεργειών (όπως και στο παρελθόν) για μετατροπή του χαρακτηρισμένου «εθνικού πάρκου» σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, χώρους μεγάλων και βαρέων οχημάτων κτλ, οι οποίοι και οδηγούν αναποφεύκτως στην υποβάθμιση του οικοσυστήματος;
Πως είναι δυνατόν να ευσταθεί ο ισχυρισμός του αντιπεριφερειάρχη ότι οι άδειες αυτές δεν περνούν από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αδειοδότησε τη λειτουργία του εν λόγω συνεργείου;
Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να αποτραπεί η εκβιομηχάνιση της περιοχής και συνεπώς η διατάραξη του οικοσυστήματος και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος;
Αθήνα, 27/06/2018
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Ηλίας Παναγιώταρος
Βουλευτής Β’ Αθηνών
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ